Connect with us

Sinovi povijesti

Tko su kandidati HNS-a za Dom naroda Parlamenta BiH?

Konstituirajućom sjednicom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas bi trebala biti zaključena priča o uspostavi zakonodavne vlasti u ovom entitetu, ali i stvoreni uvjeti za završetak istog procesa na državnoj razini, piše Večernji list BiH.

Imena i kombinacije

Osim konstituiranja federalnog Doma naroda, očekuje se da klubovi Hrvata i Bošnjaka izaberu po pet izaslanika iz ovih naroda u državni Dom naroda, gdje je Narodna skupština Republike Srpske još odavno imenovala pet Srba.

Izvjesno je kako će HDZ BiH, odnosno stranke HNS-a, imati četiri od pet hrvatskih izaslanika u državnom Domu naroda, a nije isključeno da im pripadne i peto mjesto, budući da u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH HNS ima 13 od 17 izaslanika, dok četiri stranke imaju po jednog izaslanika.

Prvu od pet listi HNS-a predvodi Dragan Čović, a na njoj su još Borjana Krišto, Marin Vukoja, Renata Paškalj i Danijel Nikolić.

Drugu listu predvodi Lidija Bradara, uz koju su još kandidirani Marinko Čavara, Jelka Milićević, Nikola Grubešić i Igor Bašić.

Bariša Čolak nositelj je treće liste HNS-a za izbor izaslanika Hrvata u državni Dom naroda. Na toj listi su i imena Ljilje Zovko, Radoja Vidovića, Anite Markić i Dražena Trlina. Četvrtu listu predvodi Marina Pendeš, a slijede ju Mladen Bošković, Ankica Gudeljić, Stipo Pelivan i Dražen Matešić.

Ilija Cvitanović na prvom je mjestu pete liste kandidata HNS-a, a iza njega su Ljilja Lovrić, Mario Karamatić, Nada Ćulap i Igor Vrljić. Izvjesno je da će najmanje četiri nositelja listi ući u Dom naroda, a realno je da im se pridruži i Ilija Cvitanović, piše Večernji list.

Eventualni dogovor DF-a i Naše stranke te opredjeljenje izaslanika laburista Anela Šahinovića i Edima Fejzića iz Goraždanske priče moglo bi utjecati na izbor petog izaslanika u Klub Hrvata.

Bošnjačka kadrovska rješenja za državni Dom naroda također su poznata. Kadrovsko povjerenstvo SDA odlučilo je da će u državni Dom naroda, uz Bakira Izetbegovića, biti izabrani Amir Fazlić i Asim Sarajlić, što znači da na Sarajlićevo mjesto u Zastupničkom domu dolazi Amor Mašović.

Nepoznanice oko Kluba Srba

Iako treba sačekati ishod današnjeg glasovanja, vrlo je vjerojatno da će preostala dva bošnjačka mjesta u državnom Domu naroda popuniti Fahrudin Radončić iz SBB-a i Denis Bećirović iz SDP-a.

Tako će u novom sazivu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH biti čak trojica stranačkih lidera te čitav niz vrlo visoko pozicioniranih dužnosnika u vodećim strankama.

Uz već spomenute, tu su i utjecajni kadrovi SNSD-a: Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Nikola Špirić te Mladen Bosić, bivši predsjednik SDS-a.

U vodstvu federalnog Doma naroda Bošnjacima pripada mjesto jednog od dopredsjedatelja i izvjesno je kako bi SDA mogao na tu poziciju imenovati Aljošu Čamparu, dok bi Jasmin Duvnjak iz iste stranke mogao voditi Klub Bošnjaka.

Najviše nepoznanica je oko Kluba Srba, gdje je izabrano 14 od predviđenih 17 izaslanika. SDP ima relativnu većinu u tom klubu, ali to ne znači da će sudjelovati u izboru dopredsjedatelja Doma iz srpskog naroda

Continue Reading