Connect with us

Kultura

Tjedni Komentar”U Širokom Brijegu obilježena 32. obljetnica osnutka Poskok bojne”

32 obljetnica  Prve dragovoljačke postrojbe u BiH Poskok bojne Poskoci utemeljene 19.07.1991. god u  Knešpolju                              Ponos i tuga…srce plače u junaka… kome da pišem, kome da se pravdam, djela govore bolje od svih riječi, politika nas žrtvovala, ali naši potpisi u Knešpolju 1991 su potpisi FENIX grupe 1972 godine.  Izgubiš prijatelja, izgubiš mladost, rodni dom, ostaje ti jedino nada da nisi uzalud ginuo i žrtvovao se. Vjera u Boga i Domovinu je vrelo braniteljsko, ljudsko i hrvatsko.
32 godine iščekivanja i borbe, dokazivanja, kako Prva dragovoljačka postrojba utemeljena 1991 u srpnju nije “terorist”… ali eto sami sebi smo govorili u tom dugom procesu kako imamo Domovinu u čijim  temeljima  su naše žrtve, konačno naši političari vladaju, odluke donose sukladno svojim viđenjima, srce boli i kroz mozak prolaze likovi prijatelja koji svoj život položiše za dobrobit svih i slobodu naroda.    U ime poginulih i krvave žrtve, zar politika nije u stanju zgaziti svoj ego ??? Ne zaboravite ego je od vraga nije od Boga. Branitelji u ratu su dali svoj život, tijelo i zdravlje a u miru daju svoj glas politici,  te od iste očekuju  zajedništvo i  sudjelovanje  u pozdravljanju i prijemu Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, kao institucije bez  primisli o politici. Očekujemo od naših širokobrijeških političara jedinstven stav  radi krvi branitelja i života koje nije moguće vratiti, očekujemo riječi dobrodošlice  i zahvale Predsjedniku Republike Hrvatske, a posebno to očekujemo od političara čija su braća bila u postrojbi  jer ovim Odličjem npr, pok. brat Predraga Kožula, Slaven-Slape nije “terorist”.
Srce boli  na činjenicu da politički dužnosnici nisu nazočili svetoj Misi za  Prve dragovoljce kojom smo obilježili 32 godine od utemeljenja

 

A mi dragovoljci smo sve svoje u potpunosti predali u njihove ruke vjerujući da im je dobrobit nas i naroda ispred osobnih interesa.  Pojedini nas optužuju za izdaju, razmislite što je izdaja, koje ideale klasificira izdaja..čisto srce ili nešto drugo…..”  Gospodo političari, braniteljski interes je iznad pojedinačnih političkih interesa.  Žao nam je što vas je ponijelo sebeljublje  jer jedino tako možemo nazvati vaše kvalifikacije Prvih Poskoka u slučaju prijema Odličja. Za ovakvu prigodu nema krivog vremena ni prostora ni osobe.
Gospodo iz HDZ BIH …….nazovite  Duku Rezića  da vam otpjeva ratnu pjesmu Poskok bojne,da.. u Zagrebu je, hvala Bogu transplantacija srca uspjela, nazovite Muzu Lasića , on će doći iako je imao šest operacija, ide na kemoterapije,  ushićen kaže: “ako budem živ, dolazim”
Nazovite Dragu Udovičića, jedan od sedam braće HVO bojovnika,  operiran i teško se oporavlja.  I nas optužujete  “izdajnicima”  teške riječi koje vam olako iz usta izlaze, molimo Boga za vas jer ne znate što činite. Tko vam smeta,  zašto… Anđelko Ćužić iz Beta postrojbe će ponosno držati stijeg Poskok bojne, on koji je dva puta ranjen (Kozica i Bokševica) a brat mu pok bio s nama a drugi u IV Splitskoj brigadi. Smeta li vam Marinko Ćipukić ratni Zapovjednik iz velike obitelji sa desetoro braće i sestra, svi zakleti HDZovci, a i on sam ima sedmero djece. Pet braće mu u HVO-u i HV, dvojica isti dan ranjena na hrvatskom ratištu, Ivan u Kruševu kod Zadra a Veljo u Pakracu. Pitajte fra Svetozara Kraljevića šta će vam kazati za Čipukiće, ili je razlog što mu niste zaposlili niti jedno dijete…..Jel treba još nabrajati koga tako lako “izdajnicima” nazvašte.  Jel Tomu Sliškovića, ratnika i postrojbe Beta, a obitelj Kuljića koja je pobijena 1946 godine …..a možda ja smetam što sam u HDZ kampanjama izgorio toliko puta, prošao kalvariju u počecima Domovinske obrane, bio desna ruka pok  Skoki Mladenu i Kreši Ćavaru. Koji sam iz stradalničke obitelji Drugog svjetskog rata, ćaća pok dva puta ranjen, prošao Križni put, a ćaćin stric Ante i njegova dva sina (Toma i Ante) nikad nisu došli kući niti znamo gdje su im kosti. Možda je kriva moja pok mater koja  je nosila hranu škriparima…..ko vam je “izdajnik” jel uopće znate šta govorite, dušu svoju onečišćujete.

 

 

 

 

Poruka širokobriješkim političarima koji su naivno nasjeli na izdaju svojih branitelja i tako važnog Odličja koje eto po njima “dolazi  u nezgodno vrijeme od nezgodne osobe” Nema nezgodnog vremena ni nezgodne osobe za priznanje i čast koju nam iskazuje naša Domovina Republika Hrvatska i njen Predsjednik. Žao nam je što ste odabrali dnevnopolitičke probleme a odrekli se svojih Prvih dragovoljaca i Širokog Brijega, te pokazali kako su vam vidici plitki a državnik, vođa i strateg bi našao rješenje i način “na obostrano zadovoljstvo” kako to zna i hoće učiniti naš Prvak  koji prepoznaje problem i zna kako nam se skida  teret “terorista” a Odličje dolazi nakon dugih godina kalvarije i muke. Iz tišine od Prvaka imamo podršku, širokobriješki političari kako niste znali ušutjeti, manje bi zloduh posla imao, manje bi rana bilo. Bog vam mudrost, razum i suosjećanje dao kako ne bi nikad više jedno radili, drugo mislili a treće pričali.

sve ti mogu uzeti, pa i život jer su jači, ali čast moraš dati

“Odlikovanje je najveća braniteljska čast “

Autor objave Mladen Ljubić Vajta

 drugi pišu o nama i kažu istinu ……

U Širokom Brijegu je u srijedu, 19. srpnja, obilježena 32. godišnjica osnutka Poskok bojne.

Mi smo bili tada svjesni, uz pomoć HDZ-a, da moramo nešto poduzeti jer ”krvavi Uskrs” na Plitvicama dokazao je da će biti agresija i rat, ne mali rat, nego je ispao krvavi rat. Tada smo se dogovorili da osnujemo jednu dragovoljačku postrojbu kojoj će se priključivati ljudi i dragovoljci iz koje će izrasti sve ostale postrojbe kroz tijek Domovinskog rata.

Tada nas u osnovnoj školi u Knešpolju bilo 49 s područja cijele općine Široki Brijeg i od toga je nastala prva dragovoljačka postrojba koja je poslije prerasla u Poskok bojnu, izjavio je za RTV Herceg-Bosne pripradnik Poskok bojne Krešo Ćavar.JABUKA TV.

Članovi Poskok bojne položili su vijenac i zapalili svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava prisjetivši se tako vremena kad su osnovali postrojbu te su odali počast poginulim suborcima.

Uzeli smo postrojbe naše Alfe i Bete koji su se organizirali bez poziva, to je razlog da smo Poskok bojna – Poskoci, i kao prva dragovoljačka postrojba u BiH, rekao je za RTV HB Mladen Ljubić, pripadnik Poskok bojne.JABUKA TV.

Continue Reading