Connect with us

Kultura

Tjedni komentar ….Poruka Vladi Mariću “Nakon Odlikovanja Predsjednika RH.Zorana Milanovića “Poskoci više nisu “Teroristi” već Hrvatski Branitelji!

U zabludi si i štetu nanosiš svima koji su 19.7.1991( 14.09 .1991) u Knešpolju utemeljili PrvE postrojbE( Poskoci i Beta) . Nemaš ni moralno ni pravno zastupati nešto u čemu nisi bio.  Uvijek sam smatrao  potrebnim da ti mene savjetuješ, jer imaš  velike odlike, ali  za Odličje si “promašio” …  evo povijest se ponavlja i ne trebaju nam neprijatelji, sami sebe uništavamo,. Zbog  sličnog jala su Hrvati  Domovinu čekali 1000 godina.  Onaj koji se žrtvuje, bori i gine za svoju postrojbu, umjesto priznanja dobije  “križ” osudu i nerazumijevanje  a  narod nejedinstvo. Zašto pa eto zbog onih koji nisu bili Prvi, šta drugo kazati, drugog obrazloženja nema.(Mariću nisi ni znao za  Knešpolje niti si bio ni u jednoj Satniji Poskok Bojne a formirane su do(05.10.1991 izlaska na Galac) da smo uzeli tvoj datum nebi bili ni među 100 prvih Postrojbi(Održi godišnju Skupštinu sam sa Sobom)
Prvi,(05.. 3. 1992 godine imenovani) Zapovjednik(Zapovjedništva) negira Prvu postrojbu Poskok bojne utemeljenu 19.7.1991 u Knešpolju jer eto on tada nije bio, sebeljublje koje nitko ne očekuje od Prvog zapovjednika Bojne (u čijem sastavu je Prva postrojba) Široki Brijeg i svi Poskoci bi trebali biti ponosni  a ne “pasti” pod dnevno politička prepucavanja  koja se događaju u Republici Hrvatskoj i reflektiraju na Hrvate Bosne i Hercegovine. Očekivao bih da u kampanji svi imaju jedinstven stav ( a kažu da imaju) iz kojeg Hrvati u BiH mogu konačno ostvariti svoje političke ciljeve.  Institucije Republike Hrvatske su Prvoj postrojbi Poskok bojne kroz zakonsku proceduru dodjele Odličja ODLUČILE i to je završena priča.
U Široki Brijeg  dolazi  najveće vojno priznanje i  nosi ime Prve dragovoljačke postrojbe  u BiH.  Prvi zapovjednik(Zapovjedništva) Poskok boje ( imenovan 05.3 1992 godine)  Vlado Marić je svoje političko mišljenje stavio ispred interesa Poskok bojne a to zaista nisam očekivao. Kad je vojna struktura u pitanju tu “političarenja” ne bi trebalo biti jer tad smo slabi i pogodni za političko  potkusurivanje.( morao bih znati kad nije izabran viši Zapovjednik da postrojbom Zapovjeda prvi Zapovjednik Postrojbe Satnije ! do imenovanja !
Žao mi je što se ovako javno obraćamo, ali Prvi zapovjednik(Zapovjedništva) bojne negira Prve zapovjednike postrojbi radi trenutne političke situacije i prividnog sukoba koji će završiti kako završi a Poskoci će živjeti i nakon toga. Šteta koja je nanesena Poskocima  ostat će zapisana za povijest.  sve zbog sebeljublja i politike.
A da je Vlado Marić ( Prvi zapovjednik (Zapovjedništva)Bojne  koji je imenovan 05.3.1992 godine)  kontaktirao Krešu  i Vladu Ćavara objasnili bi sve do detalja šta se događalo u ovih 10 godina borbe i muke.(A i stvaranju Postrojbe i jedinice za posebne namjene “BETA”  Na sastanke smo pozivali sve pa i  Zapovjednika Bojne ali nije sudjelovao, zašto nismo upućeni.  Prva postrojba Poskoka je zaslužila Odličje, borili smo se za Priznanje  jednako kao i u obrani Domovine, jer je to naše pravo a nitko nam ga neće dati ako ga sami ne izborimo.  Drago Đolo je svjedok kako su nas se odrekli oni koji su nas utemeljili (HDZ) a zašto, pa zato što smo počeli prije svih i to politički se teško prihvaća jer treba jednako/dogovorno s B komponentom.  Prva postrojba je “žrtvovana” od politike, raspitaj se  Prvi zapovjedniče bojne šta to znači za AID  i srpske službe.( a i Naše nažalost) Ovo je pobjeda istine a izgleda istina boli i ima mnogo onih koji ne žele istinu. Snažniji su.

Širokobriješki branitelj napadnut u ispostavi Porezne u Širokom Brijegu - “Što ti hoćeš?“, “Gdje si ti bio u ratu?“ « OTPOR.Media

Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega - Radio Široki Brijeg

Zar si zaboravio Vlado Mariću da smo tretirani kao teroristi i hvala Bogu  porodi mater sina u Sinju kojeg izabra hrvatski narod za Predsjednika i taj učini više za branitelje od svih zajedno Predsjednika koji se izabraše  nakon Prvog ratnog Predsjednika svih Hrvata Franje Tuđmana.
Prvi zapovjedniče Zapovjedništva Poskok bojne jasno Ti je da nas je utemeljio ratni Ministar svih Hrvata Širokobriježanin  pok Gojko Šušak
<p>Gojko Šušak, Ljubo Ćesić Rojs, Dunja Zloić i Ante Gotovina<br>  </p>
Dnevnopolitička prepucavanja oko imena Predsjednika ne doživljavamo zbog sljedećih činjenica:   Predsjednik Milanović je odlikovao sve Gardijske brigade, sva zborna područja i još nekoliko brigada, zar nije na ponos svima da u Širokom  Brijegu odlikuje Prvu dragovoljačku postrojbu Poskoka. Korektan je Edo Kraljević, poštuje sebe, (HOS)godinu dana smo se sastajali i podržavao je sve, imali smo sastanke Prve i Druge postrojbe , a kako bi ti nazvao dijete kad se rodi…pa imenom prve dvije dragovoljno organizirane postrojbe  A ima još pitanja koje  Prvi zapovjednik(zPOVJEDNIŠTVA) Bojne nije postavio ni tražio odgovore…..šta je sa Blatom ali i drugim Mjesnim zajednicama, evo znam o da je Vlado Marić bio Zapovjednik dragovoljnog odreda na svom području i nejasno je zašto nije došao i prijavio se….ili nije vjerovao u uspjeh  ali to je naša dužnost radi dragovoljaca običnih ljudi  možda to netko doživljava kao poniženje ali to je ponos biti s Prvim dragovoljcima.  Za neistine koje iznosi u žaru ljutnje ( da ja nisam Prvi zapovjednik) Vlado Marić mogu samo kazati, neka provjeri od koga je preuzeo dužnost u Grabovoj Dragi ili kome je predao , zaboravlja činjenice. Edo kaže da ćete podnijeti Zahtjev za odlikovanje Prve jedinice za posebne namjene  a Vlado Marić će podnijeti Zahtjev za odlikovanje za Poskok bojnu utemeljenu 5.3.1992.  Učinite to, želim vam svaku sreću, samo ne blatite istinu o Domovinskoj povijesti, nije sramota ne znati ali je sramota lagati,  npr… nisi primjetio Vlado Mariću da  je netko od dragovoljaca iz Prve dragovoljačke satnije  reagirao protiv mene, nije jer znaju istinu, svjedoci su vremena.
Ratni put Vlade Marića je drugačiji  i umjesto da si podigao glas  za rezervnu policiju i predložio da ti ljudi uđu  u ovu Odluku, e tad bi Ti se ustao na noge. Jedno je istina, meni su zapovjednici moji vojnici, jer ja sam IZABRANI ZAPOVJEDNIK i jedino njima polažem račune  i evo položio sam….Prva dragovoljačka postrojba Poskok bojna Poskoci HVO  odlikovana je najvećim vojnim Odličjem “Nikola Šubić Zrinjski” a slijedom toga neka ovo bude prijateljski savjet, izborite se za Odličje svojih postrojbi, čestita ćemo vam od srca. Mene je vodilo srce i razum, a Boga molim za mudrost. U ovakvim vremenima je presudna mudrost, često je bolje šutit ako nemaš što dobro kazati  a posebno ako ne poznaješ kontekst. Potrebno je promatrati opći interes hrvatskog naroda i Širokog Brijega i zato vas Prve dragovoljce sve koji se slažete i ne slažete pozivam dođite na Organizacijski Odbor i poštujte Odluku većine.
Autor objave Mladen Ljubić Vajta
Napomena: Edo,  i Vlado pročitajte!

 

4.5.2022
ZORAN MILANOVIĆ SE VANREDNO OBRATIO HRVATSKOJ JAVNOSTI: 'Plenković vrši udar na ustavni poredak i demokraciju' | Slobodna Bosna
Odluke o dodjeli odlikovanja braniteljima Vukovara Predsjednik Republike donio je povodom obilježavanja 30. obljetnice 204. brigade HV-a i 30. obljetnice Bitke za Vukovar, a uručenje odlikovanja upriličeno je povodom obilježavanja Dana Grada Vukovara.
Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu posmrtno je odlikovan Velimir Đerek.
Za junački čin u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovani su nestali branitelj Robert Alvir, Ivica Arbanas, Ivica Banožić, posmrtno Stanislav Bartolović, Siniša Cvijan, Dražen Đurović, posmrtno Anto Gašić, Petar Gojun, Marin Ivanković, posmrtno Stjepan Katić, Darko Mihaljević i Zoran Milas.
Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, odlikovani su Ivan Anđelić, Marko Filković, posmrtno Zoran Gruber, posmrtno Zlatko Horvat, Željko Jukić, Antun Jurić, posmrtno Petar Kačić, Stjepan Kulić, Marinko Leko, posmrtno Siniša Mataija, posmrtno Juraj Njavro, Vlado Ošust, Drago Skoko, posmrtno Josip Tomašić i posmrtno Adorjan Toth.
Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u ratu, posmrtno je odlikovan Krešimir Arnold.
Red hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu odlikovan je Antun Dugan.  Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovani su Zvonimir Petrić i Tomislav Josić.
27.5.2021
Predsjednik Republike dodijelio je i sljedeća odlikovanja pripadnicima Udruge Veterana 3 gardijske brigade Kune : Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovan  Krešimir Šipoš.
Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru odlikovani su Zvonko Aničić, Marijan Crnac, Ivan Čabraja, Josip Dubac, Ivan Filipović, Vinko Hančić, Antun Katić, Drago Majić,Mijo Mitrović,  Zoran Odobašić, Slobodan Oreč,  Ivan Romić, Ernest  Stjepić,Mirko Margeta, Ante Arelić i Vinko Štimac.
Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovani su ; Petar Bubalo, Luka Krijan, Marijo Sosnik, Mato Opačak.
Knin 4.8.2021
Odlikovanja su dobili umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac, umirovljeni general-bojnik Ivan Kapular, umirovljeni general-bojnik Jozo Milićević i umirovljeni brigadni general Zvonko Peternel te Vojna policija HVO-a.
Milanović je odlikovao i postrojbu “Ludvig Pavlović”
4.8.2020
Milanović je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.
Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su umirovljeni general-pukovnik Miljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, umirovljeni general-bojnik Luka Džanko, umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović.
General Marinović i Vrbanac nisu bili na prijemu, zbog, kako je rečeno, zdravstvenih razloga. Odlikovanje je umjesto generala Crnjca preuzeo sin Luka.
Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, u čije je ime odličje primio general Antun Luburić), 2. gardijska brigada HVO-a – Mostar, u čije je ime odličje primio general Stanko Baja Sopta.
General Ilija Nakić primio je odličje u ime 3. gardijske brigade HVO-a Jastrebovi – Vitez, general Mato Bilonjić u ime 4. gardijske brigade HVO-a Sinovi Posavine i general Zlatan Mijo Jelić u ime Specijalne policije MUP-a HR HB.
U ime odlikovanih predsjedniku RH Milanoviću zahvalio je umirovljeni general pukovnik Đuro Dečak. Posebno je zahvalio zbog, kako je rekao, naših suboraca iz BiH koji su od prvih dana branili Republiku Hrvatsku.
Zovu me sjećanja…najava 31 obljetnice utemeljenja Prve dragovoljačke postrojbe u BiH Poskok bojne “Poskoci”. – tropolje.info

Continue Reading