Connect with us

Ekonomija

Tjedni Komentar “VRATI MI SE VRATI”-Stranci

komentar koji je vječan “izvini ali ti si kriv” . ….kada želim pisati, misli mi teku kao rijeka, bez velikog razmišljanja, ali uvijek sam se pitao šta je konačni cilj  i kako se osjećaju osobe koje su uvijek antiprotivne, ništa im ne odgovara, nitko nije vrijedan, sve omalovažavaju i vide u negativnom smislu. Ali zanimljivo je što dobro “kotiraju” kod vlastodržaca. A kad se dogodi da slučajno “nastrada” netko od onih kojima “jadikuju”( zbog njihovih hirova ) oni su spasitelji i zagovaratelji.
Srž naše analize je činjenica kako svaka generacija ima takve “crne bisere” a i dan danas su vrlo ugledni u društvu. Sjetih se, kad sam otišao (prije 40 godina ) na radilište u Novo Mesto, sa 21 godinu i dvije godine radnog iskustva potpun šef radilišta (tjelesno i umno spreman a od Boga nadaren) U potpunosti sam poznavao posao ali ipak tjedan dana prije sam otišao da “snimim” stanje i zatekoh dobru ekipu a jednu sam i sam odredio. Zakon i propisi su u Sloveniji strogo primjenjivani, (a u BiH naprotiv je vodi direktorov potrčko )  Drugoi dan me pozvao Generalni direktor IMV, što pojedinim nije bilo po volji pa se znalo i u Širokom. Kreirana je priča kako ja radim protiv firme, naravno ja sam bio spreman prezentirati naš način rada i sve što radim, ali svima nama je najveći problem prenoćište i ishrana, tako da je gradilište dobro organizirano ali i smještaj je bitan za nas, kako živimo i u kakvim uvjetima. Radili bi i produženo radno vrijeme. Generalni direktor je nas nagradio boljim uvjetima života, a radovi su na vrijeme i u roku završeni.
U našoj firmi izvođaču su pokrenuti disciplinski postupci, a posebno protiv mene (šefa) Eto takvu nagradu smo dobili za dobro izvršene radove u svijetu. Imao sam sreću, brzo sam otišao u vojsku. U međuvremenu, tehnički direktor je otišao na prijem objekta i primio posebnu nagradu i priznanje od IMV-a zbog kvalitete rada i poštivanja rokova. Nakon rata mi je taj isti direktor kazao kako sam trebao biti izbačen sa posla. Rekao sam neka tu istinu zadrži za sebe, ali evo dođe vrijeme da je ja ispričam samo zato što i danas vlada ista potreba pojedinaca “bliskih” vlastodršcima da optuže i unište dobre i kvalitetne ljude, a time sebi osiguravaju poziciju ( a svi zajedno idemo u propast)  jednostavno se istina “zabija” u zemlju i ne dopušta joj se ni približiti “moćnicima” ovog vremena.
Danas je to vrlo ugledna skupina lažnih informatora, za njih nitko ne valja, a posebno u politici, te sve čine da dobre, stručne i poštene eliminiraju svakakvim konstrukcijama. Žao mi je mladosti i budućnosti naših naraštaja.  Znamo da dobro ima zadnju riječ, vjerujemo u dobro i  imamo mnogo dobra, pa ćemo  uz pomoć Božiju sotonine verige svladati.
Vrijeme je da oslobodimo medijski prostor svi dobrim stručnim i čestitim  mladim ljudima i javno ih prezentiramo kako bi se znalo i u “kući” koliko dobra nam je darovano, a kako da ga živimo mogu nas naučiti čestiti i stručni ljudi kojima je važno koje vrijednote živimo i primjerom druge pozivamo (laž, dvostruki život i dva lica osuđujemo)
Analitički Tim bpz Voditelj Tima Mladen Ljubić-Vajta@

Continue Reading