Connect with us

Kultura

Tjedni komentar….Poskok bojna je ustrajna u obrani integriteta i identiteta HVO postrojbi.

Temeljni “kamen zaglavni” su… jednaka zastupljenost u tijelima vlasti, identična prava i obveze HVO ustrojbenih formacija kao i  Armije BiH
Odgovornost i zadaća svih struktura vlasti, političkih predstavnika Hrvatskog naroda u BiH je trajna komunikacija i suradnja  u svezi svih tema koje se raspravljaju u radnim  tjelima.
Političari, preuzmite svoje dužnosti i obveze…. Odbori branitelja su srce aktualnog stanja, lijek i otrov ovisno o doziranju.
U razdoblju kad mnoge postrojbe obilježavaju 30-tu obljetnicu utemeljenja, pripadnici legendarne Prve dragovoljačke postrojbe Poskok bojne obilježili su svoju 31-u obljetnicu na Širokom Brijegu.
Prirodno, obljetnica je započela  Svetom Misom u Crkvi na Širokom Brijegu  a zatim je odana počast poginulim i umrlim braniteljima, pripadnicima postrojbe i Prvom Predsjedniku, vrhovnom zapovjedniku HVO mr. Mati Bobanu u Gorici,  sa vojnim kapelanom fra Vinkom Mikulićem Bajevićem.
U Širokom Brijegu točno u podne smo upalili svijeće i položili cvijeće za pokojne branitelje te vratili sjećanje na najemotivnije događaje iz života Poskok bojne.
Druženje je nastavljeno u gradskom bazenu kod dozapovjednika Udruge Josipa Bošnjaka,  brigadira HVO i bojnika HV
Jasna  poruka Prvih dragovoljaca je sažeta i jednu rečenicu upućenu zastupnicima svih razina koji su naš produženi  mehanizam obrane u miru:
” Dužni ste sačuvati integritet i identitet Hrvata u BiH i obrambenih postrojbi HVO-a jednako kao što federalni partneri čuvaju svoju Armiju BiH”
Pogreške se opraštaju ako se korigiraju pravovremeno i bez štete. Imamo povjerenja u zastupnike   pa smo sigurni kako će biti realizatori i motivatori (promotori) naših prijedloga koji samo traže jednaka prava i zastupljenost branitelja HVO-a kao što ima Armija BiH.
Konkretan i korektan prijedlog…

 

 

1/3 organizatori HVO
1/3 prve dragovoljačke Postrojbe HVO
1/3 postrojbe za Posebne namjene
Ratnici uz dužno poštovanje svim HVO postrojbama,  ali  za mene i mnoge su Poskok bojna, kažnjenička bojna “Ludvig Pavlović” i “Bušići” vezane pupčanom vrpcom. Jednako kao što su na prostoru Središnje Bosne sve postrojbe vezane za Jastrebove u Posavini “Sinove Posavine” i HOS-a Ma svaka Općina je imala svoju organiziranu postrojbu, a Mostar je imao DEVET BOJNI a  netreba zaboraviti RATNIKE ISTOČNE HERCEGOVINE STOCA  RAVNOG NEUMA ČAPLJINE LIVANJSKO KUPREŠKU BOJISNICU  TOMISLAV GRAD POSEBNO ŽEPČE USORU  KRALJEVSKO JAJCE USKOPSKU BOJIŠNICU RATNIKE BUGOJNA  TUZLE RAVNO BRČKO AL POSAVINA ODŽAK DOMALJEVAC ORAŠJE JE U SRCU! Čitluk LJubuški Grude Posušje RAMA DOLJANI A KONJIC MA SVE PRIPADNIKE HVO-agdje je Topništvo PZO Druge postrojbe Sanitet…VEZA INŽINJERIJA   posebno rezervna policija…. zato treba razgovarati(OVDJE SAM SE OTEO SAM SEBI KAD SE MISLI ROJE)
Još da ne zaboravimo…. Anđelko Mikulić je najveće živuće ime organizatora otpora HVO BiH.
Zasigurno neće biti i nećemo dozvoliti nikakvih “tajnih” prijedloga ni popisa.
Braniteljski pozdrav,
Obilježena 22. obljetnica utemeljenja Prve dragovoljačke postrojbe HVO-a u Širokom Brijegu – Jabuka.tv
 Autor Objave Mladen Ljubić Vajta@

Continue Reading