Connect with us

BiH

Tjedni komentar…državnički nastup gradonačelnika Mostara Maria Kordića u Francuskoj.

…uz dužno poštovanje političkoj eliti u BiH koji su uglavnom nacionalni političari (takva je politička stvarnost)  Pojedinci koji obnašaju visoke političke dužnosti, pa i državničke, (primjer Komšića) nisu dorasli ni “politici mjesne zajednice” što i Bošnjaci javno priznaju. Iskreno, politika Muslimana (koji se od 28.9.1993 nazvaše Bošnjacima ) se vratila u vrijeme Otomanskog carstva.  Ali ako sagledamo kontekst i uvjete tog vremena Hrvati su tad imali veća prava nego što danas (u ovoj stvarnosti) mogu baštiniti. Veoma opasan i pogrešan put za život  države Bosne i Hercegovine.Odlukom (koju su i javno objavili i promovirali) “da hrvatskom narodu izaberu Člana Predsjedništva”, glasovali su  PROTIV opstojnosti Bosne i Hercegovine. Takvom opredjeljenju (unitarizmu) hrvatsko političko tijelo se nije moglo  učinkovito suprotstaviti  (obespravljeno brojnim nametnutim Odlukama i Zakonima Visokog predstavnika). Učinkovito se suprotstavila politička elita Republike Srpske (separatizmom) i prirodno su postali saveznici Hrvatima (učinak politike Bošnjaka – vjerujem kako se u  “u grobu okreću”  hrabri i čestiti političari iz muslimanskog političkog korpusa 90-tih.) Ali, svako vrijeme nosi svoje breme,  prirodno je savezništvo Srba i Hrvata i jedino rješenje/odgovor Sarajevu za nepoštivanje, omalovažavanje i zlouporabu Sporazuma o miru sklopljenog u Daytonu 1994 godine.
Upravo Gradonačelnik gosp. Mario Kordić, svojim državničkim nastupom u Francuskoj, pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske zastupa interese tri jednakopravna naroda u Bosni i Hercegovini  To je državnički stav i putokaz kako treba u međunarodnim odnosima zastupati interese  Bosne i Hercegovine. zemlje u kojoj žive (izjašnjavaju se 97%) tri naroda, koji moraju imati jednaka  politička i druga prava i slobode. Pravo na konzumiranje predstavničke demokracije svakog naroda u BiH je pravo utkano u temelj Bosne i Hercegovine.
Gradonačelnik Kordić  se izdigao iznad osobnih  stranačkih politika i pokazao kako je moguće na primjeru Grada Mostara  graditi Izborni zakon u Bosni i Hercegovini, kako se više nikad ne bi ponovilo da iz Goražda, Bihaća i Sarajeva  “delegiraju” predstavljati  hrvatske interese sa zadaćom ” uništi sve što predstavlja hrvatski interes” ( medijskim mitraljezima i svim raspoloživim snagama)
Zahvala Gradonačelniku na promociji Mostara i stvarne Bosne i Hercegovine kakva jeste i kakva jedino može biti uspješna sa svojim mozaikom različitosti ( vjerskoj, kulturnoj i dr).
Poruka političkoj eliti Bošnjaka koji svojataju BiH i žele dominaciju: Bosna i Hercegovina je djedovina i Hrvatima i Srbima i Bošnjacima , tu smo i tu ostajemo, u miru i jednakim pravima i slobodama.
Autor:Objave Mladen LJubić-Vajta@

Continue Reading