Connect with us

Uncategorized

Tjedni komentar…. bez komentara “komentar”

Čovjek vidi događaje slično kako vidi knjigu, većina ljudi vidi samo naslovnu stranu, neki pročitaju samo uvod, mnogi će povjerovati  kritikama, bez razmišljanja, a malo tko će znati sadržaj.
Stoga, prvi put u životu pišem  “tjedni komentar” da ga osobno razumijem i ispoštujem.
Pokojni Ilija Purkić, cestar iz Rasna, imao je čuvenu izjavu “ja volim tebe, koliko i ti mene”
Upravo se isto obraćam čitateljima “ja volim vas, koliko vi volite mene”
Iskreno kad čovjek spozna da je napravio krunu karijere, nema potrebu pravdati se. U svom zanimljivom životu sam upoznao mnogo ljudi, mnoge “velike”  kao Josip Katalinski Škija koji je izjavio “ne može čovjek dva puta biti heroj, dao sam gol u Frankfurtu, u majstorici protiv Španije  i tada sam postao heroj, ne tražite od mene da dva puta budem heroj, to jednostavno ne postoji”

Nakon krunidbe Kralja Tomislava 925 godine na Duvanjskom polju, najveći povijesni događaj za Hrvate u BiH  je 15.8.2023.godine u Širokom Brijegu  kada je Predsjednik Republike Hrvatske i zapovjednik Oružanih snaga  Hrvatske i izvandomovinskih Hrvata dodijelio Odličje Poskok bojnoj  Poskoci HVO Široki Brijeg. Dogodilo se povijesno čudo,  sve bez volje službene politike. To ne bi imalo toliki odjek da jedan od mene nije tražio da moramo priznati braniteljske institucije, a to su naše udruge. U pravu je, to sam odmah prihvatio sa zadovoljstvom  poštujem institucije. Zlatnim slovima će biti upisana  svaka takva Odluka, naravno kad priznaš i poštuješ sebe i drugi će te poštivati i priznati. Doživiš moment da sam sebi kažeš “vi”  Doživio sam to i sebi naredio…vrati se na mjesto odakle si počeo i tu ćeš biti neprikosnoveni. Odluku sam donio, vraćam se u rodno mjesto, na svoj Osrdak, odakle se širi predivan pogled na Široki Brijeg. Zvali su ga i Vidikovac župe Imote, tu se nalaze ranokršćanski stećci. zavjetni grob talijanskog vojnika i devet bogna put boksita, svetište Kruškovac na kojem je blagoslovljena ploča  prvih dragovoljaca  HVO HZ HB  u BiH.
Ljubotići moji zovu, a Osrdak čeka novu ideju, ali vječnu, jer teško je biti župnik u svom rodnom mjestu. Međutim, ima jedna stvar,  svaki veliki umjetnik u svom rodnom mjestu ostavlja  svoj povijesni znak, a moji  Ljubotići su to zaslužili. Pripremam se  i ostavit ću blagoslovljeni vječni znak na Poskoke Prve, ali i odlikovane dragovoljačke postrojbe  u BiH Poskok bojne Poskoci HVO Široki Brijeg
Mladen Ljubić Vajta

Continue Reading