Connect with us

Kultura

Tisuće vjernika na Kedžari obilježilo Divin dan

Po drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla, na Kedžari se obilježava “Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj. Tako je bilo i danas. Na Kedžari se okupio veliki broj vjernika iz brojnih dijelova BiH i susjedne Hrvatske.

Kao i prethodnih, i ove je godine obilježavanje “Divinog dana“ započelo misom Uočnicom, koju je predvodio don Marko Šutalo, župnik župa Jablanica i Drežnica, piše Rama-prozor.info.

Foto: Rama-prozor.info

Danas, na “Divin dan“ uz suslavlje brojnih svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Euharistijsko slavlje svojim nastupom uveličala je klapa “Grga” iz Posušja, a Divin pozdrav govorit je Nada Krešo.

Foto: Rama-prozor.info

Posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve.

Osim Ramaca, na Kedžaru su hodočastili i vjernici iz susjednih općina: Uskoplja, Bugojna, Jablanice, Konjica, Tomislavgrada, Livna, Središnje Bosne, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara…

Kroz usmenu predaju i knjigu Ćire Truhelke, Diva Grabovčeva odavno je “prešla” granice Rame, a i dan posvećen njoj prešao je granice kako Rame, tako i BiH.

Diva Grabovčeva treba biti uzor mnogima, posebno mladim generacijama koje se polako gube u vremenu i prostoru.

Diva može i treba biti uzor kako se i po cijenu života brani čast i vjeru

Continue Reading