Connect with us

Scena

Tema političkog zataškavanje UDBA-nih zločina u Njemačkoj uskoro pred sudom u Munchenu

Na Visokom zemaljskom sudu u Munchenu u utorak je nastavljeno suđenje bivšim šefovima jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženima za ubojstvo hrvatkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Kako piše Jutarnji list, ranije je otkazano svjedočenje Veska Vukotića putem videolinka iz Crne Gore pa se u utorak samo čitala određena dokumentacija iz sudskog spisa.

Pročitana je i medicinska dokumentacija iz koje prozlazi da udovica Stjepana Đurekovića nije zdravstveno sposobna svjedočiti pa su pročitani njezni postojeći iskazi.

Ovo suđenje ponovno je pobudilo velik interes javnosti jer slijedi ispitivanje nekadašnjih visokih sigurnosnih dužnosnika Njemaćke.

Za 8. listopada, kao svjedoci su pozvani prijašnji ministar unutarnjih poslova Gerhard Baum i državni tajnik u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Klaus von Dohnanyi, koji su te dužnosti obnašali kasnih 70-ih i početkom 80-ih.

U dokumentarnom filmu Ubojstva u Titovo ime Bavarske televizije i Deutsche Wellea od prošle godine obojica su potvrdila da su njemačke vlasti još od 70-ih godina bile svjesne da je Udba počinila mnoga ubojstva na njemačkom tlu, ali da se nije htjelo ulaziti u konflikt s Jugoslavijom kao strateškim partnerom u vrijeme hladnog rata.

>>Der Spigel o UDBA-i: Njemačke lijeve vlade štitile komunističke odrede smrti

O ovoj temi pisao i ovih dana i Der Spigel koji, pozivajući se na dostupnu dokumentaciju navodi da je cijela afera politički zataškana nakon povjerljivog razgovora koji je tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) Veselin Đuranović obavio s tadašnjim njemačkim kancelarom Helmutom Schmidtom (SPD).

 

M.M. tropolje.info

Continue Reading