Connect with us

BiH u EU

TDK2018: Susret s autorom – predstavljanje knjiga prof. dr. Ante Čuvala

Ante Čuvalo je politički emigrant od 1965. do 1990. Bio biran od Hrvata diljem svijeta u Hrvatsko narodno vijeće tri puta.

Studirao filozofiju i teologiju i potom stekao doktorat iz povijesti na Ohio State University. Bio je profesor povijesti na Ohio State University i potom na collegu u Jolietu bilzu Chicaga.Objavio je nekoliko knjiga na engleskom i hrvatskom jeziku kao i brojne članke o Hrvatima, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Po povratku u domovinu, supruga prof. Ikica i on utemeljili su izdavačku kuću CroLibertas Publishers i objavili su nekoliko knjiga na engleskom, španjolskom i hrvatskom. Letak CroLibertas Publishersa s opisom petnaestak knjiga koje su ovi vrijedni ljudi izdali u posljednje vrijeme možete pogledati ovdje: CroLibertas – Flyer (publikacija je na engleskom jeziku, uskoro će biti objavljena hrvatska inačica).

Unazad nekoliko mjeseci objavljena je njegova knjiga Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.) a potom 100. obljetnica pravaške saborske interpelacije 1918.-2018. – Grozote u Odesi 1916.-1917. i knjižica Croatian Martyrs for the Faith (Hrvatski mučenici za vjeru), koje ćemo ovom prigodom predstaviti.

Knjiga Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.) je nastala na temelju arhivskih materijala mjesnih narodnih odbora koji su nađeni u podrumu općinske zgrade u Ljubuškom. Knjiga ima 502 stranice i podijeljena je u 4 dijela. U prvom dijelu, govori se o između ostalog o dolasku partizana u Ijubuška sela (Eto ih!), o životu na kartice, odlascima na branje kukuruza, smicanju koza, u uzgoju pamuka i kikirikija, prisilnim otkupima, prisilnom radu, seljačkim radnim zadrugama, kontroli duhana, raznim porezima i nametima, predvojničkoj, komisijama, evidentičarima, popisima svega i svačega, zborovima i mitinzima. Drugi dio sadrži, između ostaloga, razna odobrenja, dozvole potvrde, kazne i progone, popise i slično. U trećem dijelu su prijepisi izabranih dokumenata a u četvrtom preslika istih.

Knjiga Croatian Martyrs for the Faith (Hrvatski mučenici za vjeru) ima 94 stranice, te uz predgovor sadrži popis pobijenih hrvatskih katoličkih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca u 20. stoljeću. Autor navodi da su „crkveni ljudi” stradavali i drugim narodima u Europi u II, svjetskom ratu i poslije ali nigdje u toj mjeri kao Hrvati. U nacističkoj Njemačkoj 220; Istočnoj Njemačkoj 110; Slovenija 220; Poljska 187 svećenika; Slovačka 14; Mađarska “oko deset”; Albanija 67, a među Hrvatima ih je pobijeno blizu 700.

Knjiga je napisana na engleskom jeziku i namijenjena svjetskoj javnosti a posebno onima koji proučavaju hrvatsku povijest ili/i dolaze na naše prostore pa se žele upoznati s hrvatskom prošlošću.

Treća knjiga koju ćemo predstaviti zove se 100. obljetnica pravaške saborske interpelacije 1918.-2018. – Grozote u Odesi 1916.-1917., ima 214 stranica i govori o stradanju, mučenju i ubijanju tisuća zarobljenih pripadnika austrougarske vojske, Hrvata i Slovenaca, koje su zarobili Rusi a mučili srpski oficiri prisiljavajući ih da stupe u kraljevsku srpsku vojsku tijekom 1916. i 1917. godine. O ovome se malo ili nikako zna. Ovo je prva knjiga koja nakon 100 godina donosi interpelaciju koju je zastupnik Aleksandar Horvat podnio u Hrvatskom saboru. Ovdje se donose strašna svjedočenja preživjelih iz Odese.

O tome je nešto kratko pisao i Krleža: “U Odesi je počelo. U krvavoj Odesi, u Kanatnom zavodu, gdje se masakriralo en masse i gdje su pokapajući mrtvace rekli onom grobaru, da ne treba da znade tko su ljudi, jer to su Hrvati. U Odesi se je klalo, tamo su pucale kosti i tamo su se davili utopljenici…”. A Hrvoje Hitrec je na predstavljanju u Zagrebu između ostaloga rekao „Kada jednoga dana bude napisana cjelovita knjiga o hrvatskim stradanjima u dvadesetom stoljeću, njezin bi naslov trebao biti „Od Odese do Ovčare”.

U predstavljanju, pored autora, prof. dr. Ante Čuvala, sudjeluju: Anita Martinac, književnica; Hrvoje Mandić, povjesničar angažiran u Hrvatskom dokumentacijskom centru Domovinskog rata u BiH i fra Mića Stojić, voditelj Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće”. Događanje će glazbom oplemeniti VIS „Amen”.

Ako želite saznati nešto više o ovim vrijednim knjigama, ako želite saznati pravu istinu o značajnim dijelovima hrvatske povijesti, ako želite saznati odgovore na pitanja kao što su: Kako su funkcionirali kotačići komunističkog totalitarnog stroja; Kako se živjelo na kartice; Kako su koze postale narodni neprijatelji; Kako uzgajati pamuk ili još bolje kikiriki u Hercegovini; Kako evidentirati listove duhana; Kako su zarobljeni Hrvati, pripadnici austrougarske vojske bili mučeni i prisiljavani „dragovoljno” služiti kralju i srpskoj vojsci; Kakve grozote su zarobljenici u Odesi preživljavali; Kako je pobjeći od srpskog mučenja i iz ruskog zarobljeništva i doći pješice iz Odese u Ukrajini do Hrvatske; Kada, koliko i gdje je stradalo „crkvenih osoba” u Hrvata u dvadesetom stoljeću; ako želite odgovore na ta i slična pitanja, pridružite nam se u utorak na Susretu s autorom – prof. dr. Antom Čuvalom.

Continue Reading