Connect with us

Scena

‘TAKO MI BOG POMOGAO!’ Milanović na inauguraciju pozvao 38 uzvanika! Bernardić nije pozvan

Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića bit će 18. veljače točno u 12 sati u svečanoj dvorani Ureda predsjednice na Pantovčaku, na njoj će biti oko 50 ljudi, a sve bi trebalo trajati oko 45 minuta do sat vremena.


Milanović je odlučio čin inauguracije obaviti bez pompe i time je dokinuo dosadašnju tradiciju velikih svečanosti koje su se odvijale na Markovu trgu još od prvog predsjednika Franje Tuđmana. Ipak, odlučio je zadržati dio tradicije da novi predsjednici prisežu točno u podne, nakon što Grički top s Kule Lotrščak ispali pucanj, javlja Jutarnji list.

Na inauguraciju Zorana Milanovića, kako smo doznali, bit će pozvano 38 uzvanika, plus 13 sudaca Ustavnog suda na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem.

Bit će tu i predsjednik Vlade Andrej Plenković i četvorica njegovih potpredsjednika – Davor Božinović, Zdravko Marić, Damir Krstičević i Predrag Štromar, kao i Predsjedništvo Hrvatskog sabora, u kojem su predsjednik Gordan Jandroković te potpredsjednici Milijan Brkić, Željko Reiner  Furio Radin, Božo Petrov  i Siniša Hajdaš Dončić.

Bit će tu i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, ali i bivši predsjednici Republike – Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović i Stjepan Mesić, kao i predsjednik HAZU Velimir Neidhardt. Milanović će zvati i članove svojeg izbornog stožera, njih petnaestak, uz njega će biti i supruga Sanja Musić Milanović, majka Gina, a moguće i dvojica sinova, jedan sigurno.

Predsjednici stranaka nisu pozvani, što znači da tamo neće biti ni predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Sam čin inauguracije trebao bi trajati oko 45 minuta do najviše sat vremena. Milanovića će na Pantovčaku dočekati Kolinda Grabar-Kitarović, potom će se sama inauguracija, potvrđeno nam je, odviti u svečanoj dvorani u prizemlju Vile Zagorje, a Milanović bi na kraju ceremonije trebao svoju prethodnicu dopratiti do automobila kojim će se odvesti s Pantovčaka. Vrlo je vjerojatno da će se isti dan obaviti i primopredaja dužnosti, a koktel za uzvanike bit će u Južnom salonu.

Dio svečanosti bit će prisezanje na Ustav RH pred predsjednikom Ustavnog suda. Milanović će izgovoriti rečenicu “Tako mi Bog pomogao”, intonirat će se hrvatska himna. Milanović, kako je već najavio, neće nositi predsjedničku lentu, neće biti garde ni straže.

Očekuje se da će Orsat Miljenić biti predstojnik Ureda, a Nikola Jelić glasnogovornik.

Milanović želi i bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost i, kako doznajemo, to je sada gotovo sigurna priča.

Razmišlja se i o tome da Ante Kotromanović, vrlo kontroverzni i neuspješni  ministar obrane, bude posebni savjetnik za obranu, nakon što Milanović razdvoji dužnost savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost.

R.I: /Foto:cropix

 

Continue Reading