Connect with us

Priopćenja

Tajni sastanci, vikendi na brodu i učestali telefonski pozivi

Predsjednica, premijer Milanović, ali i Milijan Brkić često se susreću s Gotovinom, a ovo su osobe odgovorne za ta druženja.

U predizbornoj godini, uvijek iznova nametne se pitanje postoji li osoba koja može ujediniti hrvatski narod i povesti ga u neko bolje sutra. Postoji li neko novo, pouzdano političko lice koje može razbuditi narod i dati mu injekciju prijeko potrebnog optimizma. I uvijek iznova samo po sebi nametne se jedno ime, ono hrvatskog generala Ante Gotovine. On je jedan od onih koji bi političku konkurenciju mogao pomesti bez previše muke, ali on je i čovjek koji za razliku od većine hrvatskih političara spaja, a ne razjedinjava hrvatski narod. Svjesne su toga i sve politike u Hrvata, koje se kontinuirano pokušavaju očešati o ribara Antu koji uporno za sebe ponavlja da je običan ribar. Ipak, general Gotovina od politike ne može pobjeći. On nije običan čovjek već ikona braniteljima, ali i uzor političarima.

Gotovina je jedan od onih pred kojima i inače tašti premijer Zoran Milanović spušta glavu. On politiku ne želi u svoju butigu mada mu se svaka politika pokušava utrpati. Rado bi ga u svojim redovima vidjeli HDZ-ovci koji drže da im na neki način pripada. No, koliko god u HDZ-u to tvrdili i željeli, nemoguće je zanemariti činjenicu da se Gotovina često susreće pa čak i druži s premijerom Zoranom Milanovićem. Družio se doduše i sa cijelom plejadom HDZ-ovaca te je primio predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Međutim, HDZ-ovcima nije jasno zbog čega se general tako često susreće sa šefom Vlade s kojim provodi vikende te odlazi na ručkove. Dobro upućeni tvrde da se premijer i Gotovina prililčno često, daleko od očiju javnosti sastaju te vrlo rado razgovaraju o različitim temama. Zadnji susret odvio se onda kada su branitelji prosvjedovali pred Milanovićevom zgradom, a to je događaj za kojega general nije želio da dospije u javnost jer riječ je o susretu koji je znatno ranije dogovoren.

Krivac za redovite ručkove i susrete Milanovića i generala Gotovine jest Ante Kontromanović s kojim je ovaj u izrazito dobrim odnosima. Njih dvojica, tvrdi izvor blizak generalu, prijatelji su još iz ratnih vremena pa ministar s lakoćom dogovara susrete koji imponiraju Milanoviću. Jedne prigode čak su i zajedno spavali na brodu. Svoju bliskost s premijerom general je otkrio i onda kada je zajedno s Markačom bio pozvan u Čavoglave na prosvlavu Dana domovinske zahvalnosti. Premda su ga tamo dočekivali brojni građani pa čak i Marko Perković Thompson, on se uz Kotromanovićev upliv odlučio na ručak s vladajućima. U vrhu HDZ-a imaju odgovor na ova premijerova druženja.

Oni naime kažu da ne žele zlorabiti prijateljski odnos s generalom koji se često susreće s glavnim tajnikom te stranke Milijanom Brkićem. S obzirom na to da su odnosi između Brkića i Tomislava Karamarka uzdrmani na tim susretima šefa HDZ-a teško je, gotovo nemoguće vidjeti. General se doista s Karamarkom ponekad čuje telefonski, imaju korektan odnos, ali prijateljuje isključivo s Brkićem s kojim se poznaje dvadesetak godina. U godini kada izbori kucaju na vrata generalova potpora dobro bi došla objema velikim strankama, ali čini se da takvo što javnost posve otvoreno neće dočekati, premda se svjesno ili ne i sami Gotovina u nekoliko navrata politici približio. General je jedne prigode fotografiran u ranim jutarnjim satima u noćnom klubu u Slavonskom Brodu u društvu Kotromanovića i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Neki su taj dolazak protumačili kao generalovo agitiranje za Jakovinu na unutarstranačkim izborima.

Šef HDZ-a 2012. godine javno je priznao da bi ako se Gotovina jednoga dana odluči baviti politikom volio da to bude politika HDZ-a. Ono što bi Karamarko volio jedno vrijeme činilo se vrlo dalekim od Gotovine jer general je jedno vrijeme obilazio Hrvatsku primajući titule počasnog građanina u gradovima i sredinama gdje je Kukuriku koalicija na vlasti. Nakon toga odvažio se ipak posjetiti one gradove i mjesta na čijem su čelu druge stranke. Ubrzo potom svoj stav iznio je šetajući vukovarskom Kolonom sjećanja uz svoje prijatelje i suborce, u vrijeme dok se govorilo o dvjema kolonama. Prošlo je od toga izvjesno vrijeme, a na hrvatska vrata zakucali su predsjednički izbori. Premda su mnogi generalovo ime očekivali na toj listi, on je i tada ponovio da ga politika ne zanima. No, tipu potporu kao je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koju je primio u svojem domu. U stožeru predsjedničke kandidatkinje tada su govorili da se i ona često čuje i vidi s generalom. Dio tih susreta s Gotovinom HDZ-ova kandidatkinja može zahvaliti, kažu, osobnoj savjetnici za medije Jadranki Jureško Kero, koja je također u dobrim odnosima s Gotovinom. Bilo kako bilo, general Gotovina nakon teške životne bitke smije i treba činiti što ga je volja. A politika, politika je ionako onaj najstariji zanat na svijetu pa ne treba čuditi da predstavnici iste poene hvataju čak i preko pleća generala Gotovine, kojega su mnogi u najtežim danima njegova života zaboravili.I.Delić

Continue Reading