Connect with us

Kultura

Ministar Mladen Begić”Svi ratni-vojni invalidi HVO-a imat će pravo na mirovinu iz RH

Početkom nove godine stupaju na snagu zakonske izmjene koje donose rast osnovnih braniteljskih prava i naknada te druge pogodnosti u Republici Hrvatskoj nakon nedavno usvojenih izmjena i dopuna Zakona o braniteljima Domovinskog rata i članovima njihove obitelji.

Ovim izmjenama proširuje se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu i na sve ratne vojne invalide Hrvatskog vijeća obrane. A koja su konkretno prava omogućena pripadnicima HVO-a, provjerio je kolega Goran Kutle s RTV Herceg-Bosne.

Nakon bolje zakonske regulative za prava braniteljske populacije kroz donošenje Zakona 2017. godine, a potom i njegovim izmjenama 2021. godine, Hrvatski sabor je nakon dva čitanja polovinom prosinca donio nove izmjene i dopune Zakona o braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Izmjene stupaju na snagu od nove godine, a nekoliko je značajnih promjena i za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, posebno za one s većim ili manjim stupnjem invaliditeta.

O promjenama koje donosi ovaj zakon za RTV HB govorili su ministar branitelja ŽZH i voditelj Odjela za branitelje pri Glavnom vijeću HNS-a BiH Mladen Begić te zastupnik u Saboru RH Radoje Vidović.

-Svi stradalnici rata, svi ratni vojni invalidi Hrvatskog vijeća obrane bez obzira na stupanj invaliditeta, bez obzira na okolnosti kako su stradali, jesu li oboljeli, ozlijeđeni; svi imaju pravo podnijeti zahtjev za invalidsku mirovinu s tim da će im se u Republici Hrvatskoj utvrđivati preostala radna sposobnost. Znači, od 20 posto svi, bez razlike. S ovim zakonom otklonili smo bilo kakvu diskriminaciju između stradalnika rata kada je u pitanju Hrvatsko vijeće obrane”, rekao je Begić.

Vidović kaže da prava branitelja nikako ne mogu biti niža nego što su bila prethodnih godina.

Vidović dodaje da je vrlo važno i to što svi oni koji su u međuvremeno oboljeli mogu ponovno podnijeti zahtjev za ocjenu invalidnosti i vjerojatno će dobiti veće mirovine, a to se odnosi i na pripadnike HVO-a.

Procjena hrvatskog ministarstva branitelja je da bi do 2.000 pripadnika HVO-a mogli postati novi korisnici mirovina iz Hrvatske. Do novih zakonskih rješenja došlo je nakon cjelovitog snimanja stanja u braniteljskoj populaciji kako u Hrvatskoj, tako i u BiH od 2017. godine.

Sugovornici dodaju kako zasluge za nove izmjena Zakona pripadaju i svim braniteljskim udrugama bivših pripadnika HVO-a, ali i cijeloj Hrvatskoj vladi i posebno ministarstvu branitelja koji su razumjeli situaciju u kojoj se nalaze bivši pripadnici HVO-a./HMS/

Županija Zapadnohercegovačka

MUP

Continue Reading