Connect with us

Kultura

Svečano otvoren Pastoralno-socijalni centar “Sv. Josip” u Lugu kod Kiseljaka

Danas je u mjestu Lug kod Kiseljaka svečano otvoren Pastoralno-socijalni centar “Sv. Josip”, međugeneracijski projekt u sklopu kojeg će djelovati Dom za stare i nemoćne “Ivan Šarić Evanđelist”, nazvan po utemeljitelju Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i bivšem nadbiskupu Ivanu Šariću, kao i vrtić “Noina arka”.

Svečanost otvorenja Centra počela je blagoslovom koji je obavio nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, koji je potom s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem simboličnim presijecanjem vrpce službeno otvorio objekt čiji će prvi stalni stanari, koji useljavaju uskoro, biti osobe treće životne dobi.

Vlada Republike Hrvatske preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske najveći je donator u projektu izgradnje Pastoralno-socijalnog centra u Lugu vrijednog oko 10 milijuna KM.

Nakon svečanog otvorenja održana je i akademija, na kojoj se obratio dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji je predvodio visoko izaslanstvo dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH nazočnih na ovoj svečanosti.

Predsjednik Čović uputio je veliku zahvalu predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plankoviću, na velikoj i snažnoj potpori i projektima koje pruža Hrvatima u svim područjima Bosne i Hercegovine od Posavine, Središnje Bosne do Hercegovine. Projekti su vidljivi, bilo da dolaze preko Vlade i resornih ministarstava ili preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i državnog tajnika Zvonke Milasa, istaknuo je predsjednik Čović.

„Da nije Katoličke crkve u BiH, teško da bi mi danas bili ovdje u našoj Središnjoj Bosni, stajali ovdje danas i otvarali jedan ovakav objekt“, istaknuo je predsjednik Čović.

„Zajedno gradimo društvo u kojem će mo brinuti i o ovim najstarijim, ali i stvarati ambijent da vrata BiH budu otvorena za sve one dobre ljude koji žele doći ovdje, pogotovo one koji imaju ambicije da se vrate na svoje ognjište“, kazao je.

„Moramo izgraditi potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH na svim razinama, osigurati legitimnost, koliko god to nekome paralo uši, da hrvatski narod može birati svoje predstavnike, koji će isključivo po Ustavu BiH predstavljati nas u institucijama gdje se štite kolektivna prava“, kazao je predsjednik Čović.

„Da nije bilo Andreja kao europarlamentarca u EU parlamentu, nikad ova Bosna i Hercegovina ne bi predala zahtjev za članstvo u EU. Nema projekta u obrazovanu, u kulturi, sportu, infrastrukturi, nema institucija crkve u BiH da Vlada RH nije iza njega stala, našeg Sveučilišta, naše Sveučilišne kliničke bolnice, i bezbroj drugih projakta. Novac je možda najmanje vrijedno u ovome svemu, mislim da je mnogo vrijednije ovo što radi Vlada RH i predsjednik Vlade, da se mi ni u jednom trenutnu u posljednih sedam godina ne osjećamo sami“, kazao je dr. Čović.

„Držimo se našeg zajedništva, gradimo naše zajedničke projekte stvarajmo ambijent po mjeri čovjeka, vodimo politku da više nikad ne bude rata na ovim prostorima“, poručio je za kraj predsjednik Čović.

Na kraju svečanosti dodijeljena su priznanja najzaslužnijima za ovaj iznimno vrijedan projekt za Vrhbosansku nadbiskupiju i općinu Kiseljak, u kojoj se Centar nalazi. Zlatne plakete dobili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, dok su dobitnici srebrnih plaketa Hubert Zeltsperger, darivatelj i prijatelj projekta, te Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Continue Reading