Connect with us

BiH

Sve u skladu sa zakonom- od zastave do blagoslova

Hrvatski član Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović, 11. travnja ove godine, otvorio je svoj ured u Mostaru. Ovo je drugi ured nekog od članova Predsjedništva BiH koji se nalazi izvan sjedišta ove institucije.

Još od 1996. godine u Banja Luci postoji ured člana Predsjedništva BiH koji dolazi iz RS-a, a iz Predsjedništva BiH za Klix.ba kažu da je otvaranje ureda članova Predsjedništva BiH regulirano članom 14. Poslovnika Predsjedništva BiH. Iako se ranije u nekim medijima navodilo kako otvaranje Ureda nije u skladu sa zakonom, iz Predsjedništva je navedeno drugačije.

“Svi članovi Predsjedništva, suglasno potrebama, vlastitim aktom organiziraju urede. Taj dokument generalni tajnik dostavlja ostalim članovima Predsjedništva i njihovim uredima na uvid”, navodi se u spomenutom dokumentu dok se u nastavku precizira da svi uredi mogu računati s istim iznosom sredstava.

Na osnovu navedenih propisa, dr. Dragan Čović je u veljači 2016. donio Pravilnik o unutrašnjem uređenju Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Članom 9. Pravilnika o unutarnjem uređenju Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH, propisano je da za potrebe uredskog rada i postupanja Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH, raspolaže odgovarajućim prostorijama u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i uredskim prostorom hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru”, navode iz Tajništva Predsjedništva BiH.

Iz Predsjedništva BiH su za Klix.ba dodali kako nije bilo potrebe o ovome raspravljati na nekoj od sjednica Predsjedništva BiH ili potrebe da drugi članovi Predsjedništva daju bilo kakvu suglasnost.

Iako po Zakonu o javnim nabavkama BiH nisu bili dužni provoditi propisanu proceduru javnih nabavki, prikupljene su i razmotrene četiri ponude, nakon čega je, uz suglasnost Pravobraniteljstva BiH, zaključen ugovor o zakupu. Cijena mjesečnog zakupa prostora za potrebe hrvatskog člana Predsjedništva BiH iznosi 32,73 KM po metru kvadratnom, iz Predsjedništva BiH nisu priopćili kvadraturu prostora, a obveza zakupodavca bila je urediti prostor.

Ured u Mostaru je prilikom otvaranja blagoslovio biskup mostarski monsinjor Ratko Perić. Iz Predsjedništva BiH, za Klix.ba navode da “nijedna zakonska odredba ne zabranjuje vršenje vjerskog obreda”.

Također, prilikom otvaranja ispred kabineta se mogla uočiti zastava BiH, EU i Herceg-Bosne, ali iz Predsjedništva BiH kažu “da nije posebnim aktom propisano isticanje zastava u i ispred ureda članova Predsjedništva BiH”./HMS/

 tropolje.info

Continue Reading