Connect with us

Ekonomija

Sve je počelo na tavanu dida Marka: Kamena konoba ovog Širokobriježanina puna hercegovačkih starina

Danas nije ništa senzacionalno čuti da u Hercegovini, ali vjerojatno i u drugim krajevima, postoje ljudi kojima je prikupljanje raznih starinskih stvari hobi. Međutim malo je onih koji s toliko žara, volje, znanja ili ako hoćete ljepote prilaze jednom takvom hobiju. No, ima ih, fotoreporter ABCportala je posjetio u Mokrom kod Širokog Brijega osobu koja hercegovačke starine i takvu vrstu povijesnog vremena izraženu kroz starinske predmete ima u malom prstu.

On je Miljenko Kraljević poznatiji kao Mićo i veliki je zaljubljenik u hercegovačke starine. Kad smo ga na početku posjeta pitali od kuda ta ljubav prema starinama i kako je sve počelo, Mićo nam je počeo pričati ..
-Za sve je kriv tavan moga dida Marka na koji sam se jedne prilike popeo iz znatiželje nakon što su i did i baba umrli a gdje sam odmah ugledao pravu riznicu starinskih predmeta i stvari pa sam se odmah oduševio viđenim te sam odlučio stvari spasiti od propadanja. Od tada je sve krenulo i počeo sam prikupljati starinske stvari a prijatelji bi mi, kad su otkrili moju strast, rado poklanjali ono što su oni našli na tavanima svojih baka i dida- priča nam ovaj istinski zaljubljenik u starine.
Nakon što smo razgledali predmete kojih doslovce ima u izobilju, Mićo za svaki predmet ima priču gdje je nađen, kakva mu je povijest.

-Evo ovaj jatagan (turski nož) je pronađen na tavanu dida Marka a njegov stric Lovre, koji je kasnije otišao u Ameriku i tamo poginuo radeći u nekakvoj barutani, ga je zaradio kopajući kod neke ovdašnje obitelji koji su mu rad platili baš tim jataganom. A ova cijev u mojim rukama je od mitraljeza savezničkog aviona kojeg su oborili negdje na predjelu Turčinovića. Dobio sam je od prijatelja Stojana Bilaća. Ovdje imam niz primjeraka starog oružja, puške koje su napravljene u 19 stoljeću, pripilanice, pištolje iz kaubojskog vremena. Kamenicu iz vremena starih Rimljana, stare gusle koje su gudile u neka davno prošla vremena- govori nam Mićo neprestajući opisivati svaki predmet u njegovoj bogatoj zbirci.

Mićo je cijelu kolekciju starina uredno registrirao kroz Udrugu ‘Starine Hrvata Hercegovine’ a izložene su u njegovoj kamenom sazidanoj konobi s puno pažnje i ljubavi. Njegova konoba također u svojoj gradnji ima dosta starih elemenata poput velikih stržovih greda sa franjevačkog samostana na Širokom Brijegu.
Mići želimo da uživa u svojem hobiju a svima vama koji želite doći vidjeti ovu bogatu zbirku vrata su otvorena.

www.abcportal.info

Continue Reading