Connect with us

Sinovi povijesti

Susret dr. Čovića i mons. Palića, mostarsko – duvanjskog biskupa: Hrvatski narod i katolička Crkva jedan su od tri temeljna stupa Bosne i Hercegovine

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović susreo se s mostarsko – duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko – mrkanske biskupije mons. Petrom Palićem. Današnji susret predsjednika Čovića i mons. Palića uslijedio je mjesec dana nakon preuzimanja biskupske dužnosti u mostarsko – duvanjskoj biskupiji.

Predsjednik Čović istaknuo je kako Hercegovina, naša katolička Crkva i naša biskupija mogu biti ponosni što su dobili osobu s takvim pastoralnim iskustvom da predvodi našu biskupiju u raznim vremenima izazova kada je Evanđelje potrebnije nego ikad i kako mu je drago da već nakon točno mjesec dana od službenog preuzimanja dužnosti imaju priliku razgovarati o širem spektru tema važnih za naš hrvatski i katolički narod.

Prilikom susreta razgovarano je i o Temeljnom ugovoru između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine koji se, kako je naglašeno, još uvijek ne provodi u punini.

Ove godine obilježava se 25. obljetnica potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je postignut mir na ovim prostorima, iako i dalje postoje intencije da se konstitutivnost hrvatskog naroda zajamčena Ustavom BiH potpuno eliminira kao ustavna kategorija. Predsjednik Čović upoznao je biskupa Palića o nužnosti razgovora i dogovora o konačnom rješavanju hrvatskog pitanja koji bi otvorio vrata i ubrzao europski put te doveo do punopravnog članstva naše zemlje u EU.

Na susretu je izdvojeno kako su Hrvati iz Bosne i Hercegovine i katolička Crkva već stoljećima sastavno tkivo koje čini ovu zemlju, koje je opstalo na ovim prostorima unatoč svim povijesnim nedaćama te okolnostima koje je donio Domovinski rat kada smo zajedništvom očuvali naš nacionalni identitet. Također, istaknuto je kako je Bosna i Hercegovina savršen primjer zemlje unutarnje različitosti koje nas trebaju okupljati i ujedinjavati te da takvo što treba biti nit vodilja svih koji ovdje žive.

Na sastanku su uz predsjednika Čovića i mons. Palića nazočili i don Željko Majić,  generalni vikar, don Ante Luburić, biskupijski kancelar i ekonom i don Domagoj Markić, osobni tajnik.

Continue Reading