Connect with us

Kultura

ŠUICA U SARAJEVU: Javnost u BiH treba pripremiti na nužnost kontinuiranih reformi

U Sarajevu se održava Interparlamentarna konferencija Europskog parlamenta i parlamenata država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji na temu ‘Gospodarsko upravljanje i stvaranje novih radnih mjesta u EU i zemljama kandidatkinjama’ kojoj prisustvuju europarlamentarci, parlamentarci iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Kosova i Turske, kao i predstavnici Europske komisije te ekonomski stručnjaci, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Članstvo u EU je dugoročan projekt koji zahtjeva kontinuiranu transformaciju političkog i gospodarskog okruženja, kao i društva u cjelini što se može postići samo uz jaku političku volju. Važno je znati da je EU samo sidrište, ali ne i pokretač ekonomskog razvoja. Pokretač se nalazi u samoj zemlji, a uspjeh EU članstva ovisi o ključnim političkim prioritetima vlade, zatim o profesionalnosti državne administracije te o pripremljenosti javnog mnijenja na kontinuirane reforme” izložila je potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Dubravka Šuicao naučenim lekcijama nakon dvije godine članstva Republike Hrvatske u EU.

Sa stopom nezaposlenosti većom od 44 posto u BiH i preko 45 posto na Kosovu neosporno da je nezaposlenost ključni problem zemalja jugoistočne Europe. U većini tih zemalja nezaposlenost ima strukturne korijene poput nedovršenog procesa tranzicije i lošeg institucionalnog okvira za tržište rada što uzrokuje ozbiljne rizike za političku stabilnost.

Podsjetimo, EU ima na raspolaganju mnoge programe za ekonomski razvoj poput predpristupnih fondova i nacionalnih strategija razvoja, no ključ uspjeha je provođenje strukturnih promjena koje se trebaju odvijati bez obzira na financijsku i gospodarsku krizu. Gospodarski napredak će se dogoditi ukoliko fokus bude na dobrom upravljanju, proračunskoj disciplini, stvaranju prijateljske klime za investicije, razvoju fleksibilnog tržišta rada, a jedan od odgovora se nalazi i u jačoj regionalnoj suradnji koja je važna za održivi rast i pozicioniranje na globalnom tržištu, rečeno je na skupu tropolje.info

Continue Reading