Connect with us

Magazin

ŠTO SE DOGODILO: Predsjednica večeras nije došla u Sarajevo, a objašnjenja nema

Brojne novinarske  ekipeke koje su u zračnoj luci u Sarajevu čekali avion s hrvatskom predsjednicom ostali su iznenađeni, a nitko im nije objasnio što se dogodilo.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, koji je uz velesnike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechijačinio delegaciju koja je večeras trebala dočekati hrvatsku predsjednicu, za portal Klix.ba potvrdio je da ona ipak nije stigla.

Zbog čega je došlo do promjene plana, zasad nije poznato, a osim delegacije i brojne novinarske ekipe večeras su uzaludno čekale avion iz Zagreba.

Predsjednica Grabar-Kitarović će boraviti u službenoj posjeti BiH do petka, a nakon sastanaka u Sarajevu s bh. čelnicima posjetit će Novu Bilu, Vitez, Žepče, Tuzlu, Orašje i Derventu.

Kako je istaknuto sa Pantovčaka, s obzirom na to da je u BiH u toku rasprava o izvornom zakonu i  predizborna kampanja za izbore koji se očekuju u listiopadu, predsjednica Hrvatske će naglasiti važnost očuvanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih njenih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost.

Grabar-Kitarović dolazi u službeni posjet BiH na dan kada se Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izjašnjava o prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Promjena Izbornog zakona vrlo je osjetljiva tema u BiH, a upravo se ovih dana u Sarajevu vode žestoki  pregovori o njegovoj izmjeni da kojim bi se spriječila mogućnost da pripadnici jednog naroda (Bošnjaci) mogu birati predstavnika drugog naroda (Hrvata) u Predsjedništvu BiH.

Hrvatska predsjednica je  o pomoći Bosni i Hercegovini razgovarala s mnogim svjetskim državnicima uključujući britansku premijerku Theresu May, američkog predsjednika Donalda Trumpa, ruskog šefa države Vladimira Putina, predsjednika Europske komisije, Jeana-Claudea Junckera i turskog predsjednika Tayyipa Erdoğana.

Službeni posjet BiH predsjednica počinje u Sarajevu gdje će biti upriličen svečani doček i sastanak s Predsjedništvom BiH. Slijedi sastanak izaslanstava, potom i sastanak s članovima kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon čega je predviđen radni ručak s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Predsjednica će se sastati također s vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom Puljićem, zatim visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkomte predstavnicama udruženja “Majke Srebrenice”.

Dan će završiti svečanom večerom koju u njezinu čast organizira Predsjedništvo BiH.

Neslužbeno smo s Pantovčaka doznali da da će predsjednica Grabar-Kitarović u službeni posjet BiH stići sutra.ujutro.

M. Marković/Foto:pxll

Continue Reading