Connect with us

Kultura

Špilju Vjetrenicu u 7 mjeseci ove godine posjetilo 10.000 turista, posebna atrakcija Veliko jezero

U prvih sedam mjeseci špilju Vjetrenicu je posjetilo gotovo 10 000 posjetitelja, jednako kao i rekordne prošle godine, kazao je za Hrvatski Medijski Servis ravnatelj “Vjetrenice” Davor Baković.

Posebno, kaže sugovornik HMS-a, raduje sve veći broj stranih posjetitelja koji se ponovno vraćaju nakon pandemije Covid-19.

Najviše posjetitelja je iz BiH, zemalja regije, potom Poljske, Češke, Njemačke, SAD, Velike Britanije i Italije.

Veliko jezero

Adrenalinsko-avanturističke ture do Velikog jezera, koje se nalazi duboku u utrobi špilje su posebno iskustvo za posjetitelje.

 

– Kroz ovaj vid adrenalinskog turizma, želimo posjetiteljima približiti čari špilje, da dožive jedno posebno iskustvo na 1,5 kilometar od ulaza u špilju vozeći se čamcem preko jezera uživajući u prekrasnim špiljskim nakitima, jezerima, potocima itd., kaže Baković za Hrvatski Medijski Servis

Uskoro će, napominje, objaviti termine i formu za aplikacije, a ostale informacije koje uskoro objavljuju vezano za te posebne ture posjetitelji mogu pronaći i na službenoj stranici špilje Vjetrenica.

Biciklističke ture

S obzirom da općina Ravno posjeduje iznimno bogatu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, posjet špilji Vjetrenici i Biospeleološkom muzeju Vjetrenica posjetitelji mogu nadopuniti biciklističkim izletom uskotračnom „Ćirinom“ prugom i stazama Popova polja uz pratnju lokalnog vodiča.

-Na taj način kroz rekreativni outdoor turizam želimo proširiti ponudu same Vjetrenice ali i približiti posjetiteljima sva bogatstva, baštinu općine Ravno, kaže Baković.

Suradnja sa školama

Ravnatelj Vjetrenice kaže kako imaju i jako dobru suradnju i koordinaciju u organizaciji školskih posjeta, što osnovnih, što srednjih škola.

-Proljetno i jesensko razdoblje je uglavnom vezano uz školske ekskurzije, veliki smo fokus stavili na školske ustanove povoljnijim cijenama i radom jer je jako važno kroz školstvo najmlađe osvijestiti o važnosti zaštite prirode, resursima kojima raspolažemo i jedinstvenom kulturno-povijesnom i prirodnom baštitom, ističe ravnatelj “Vjetrenice”.

Iz “Vjetrenice” pozivaju sve posjetitelje da iskoriste priliku doživjeti posebna iskustva kroz špilju, učeći o povijesti, geologiji i bioraznolikosti ovog vrijednog sustava Dinarida u Biospeleološkom muzeju, te u prekrasnim panoramama Popova polja, Trebišnjice i putevima „Ćire“ kroz biciklistički izlet.

Prva u svijetu po bioraznolikosti

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine, u općini Ravno. Od Mostara je udaljena 80 km, a od Slanog u Hrvatskoj svega 12 kilometara.

U Vjetrenici je do sada otkriveno oko 7014 metara podzemnih kanala. Speleološke posebnosti ove jedinstvene spilje su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, čestu pojavu magle u dijelovima Absolonova kanala, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera.

Vjetrenica je podjednako zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine.

Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 91 troglobionata, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti. /M.Š./HMS/

Continue Reading