Connect with us

BiH

Špilja Vjetrenica ponovno otvorena za posjetitelje

Špilja Vjetrenica od danas je ponovno otvorena za posjetitelje, potvrdio je Feni direktor Javnog poduzeća ‘Vjetrenica’ Nikša Vuletić koji u ovoj godini očekuje i veći broj dolazaka domaćih i stranih turista.

Špilja je bila zatvorena zbog nepovoljnih vremenskih prilika i velike količine padalina što je uzrokovalo njezino plavljenje.

Gosti sada mogu nesmetano dolaziti, a kiše nisu uzrokovale nikakvu štetu u špilji, kazao je Vuletić i dodao kako očekuje normalnu sezonu i veći broj turističkih dolazaka.

-Prošle godine smo zabilježili oko 6 000 posjeta što je gotovo za 50 posto manje u odnosu na 2019. godinu – istaknuo je Vuletić.

Naglasio je kako se trenutno radi na novim sadržajima koji će zasigurno obogatiti i onako dobru turističku ponudu.

Po njegovim riječima, najveći problem s kojim se suočavaju u radu je taj što su prepušteni sami sebi.

-Trenutno imamo iste probleme kao i većina javnih ustanova ili poduzeća koja upravljaju zaštićenim područjima. Protekle godine ni s jedne razine vlasti nismo dobili nikakva financijska sredstva. No, nijednog radnika nismo otpustili, naprotiv, ako se krene s normalnim radom, planiramo još zapošljavanja – zaključio je Vuletić.

Raspored obilazaka špilje, u trajanju od 40 do 60 minuta, nalazi se na službenoj stranici Vjetrenice.

Uz prethodnu najavu (najkasnije dan prije posjeta) termini posjeta se mogu prilagoditi željama zainteresiranih posjetitelja.

Inače, Špilja Vjetrenica smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine, 12 kilometara zračne udaljenosti do Jadranskog mora. Karakteriziraju je speleološke posebnosti prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova.

Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a čak 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na tom mjestu./HMS

Continue Reading