Connect with us

BiH

Å OKANTAN OBRAT: Nacionalni sastav federalne Vlade u skladu s Ustavom!

Utvrđeno je da se ministarski kandidat DF-a Milan Mandilović, na proteklim izborima izjasnio kao Ostali, a to znači da ne postoji “višak” ministarskih kandidata iz reda srpskog naroda, otkriva Slobodna Bosna, a prenosi Hrvatski Medijski servis.

Krizu s formiranjem izvršene vlasti Federacije BiH moguće je prevladati na vrlo jednostavan i bezbolan način, ali pod uvjetom da federalna „trojka“ to istinski želi da pri tome poštuje fakte i ne pokušava fizirati utvrđene činjenice.

Nesumnjivo je, naime, utvrđeno da koalicijski partneri, HDZ, DF i SDA, nisu narušili nacionalni balans i da se predloženi ministarski sastav uklapa u zagarantiranu nacionanu kvotu propisanu Ustavom Federacije BiH!, piše Slobodna Bosna

Utvrđeno je, naime, da se ministarski kandidat DF-a, Milan Mandilović, na proteklim parlamentarnim izborima nacionalno izjasnio kao Ostali, te u novom sazivu Vlade Federacije BiH može ostati samo pod uvjetom da se identično izjasni i kod izbora za funkciju federalnog ministra.

Milan Mandilović je na listopadskim parlamentarnim izborima bio kandidat za Zastupnički dom Parlamenta BiH u izbornoj jednici 513 u kojoj je noslitelj liste DF-a bio stranačk lider, Željko Komšić.

Mandilović se na izborima izjasnio kao Ostali, o čemu postoji jasan dokaz u Središnem izbornom povjerenstvu, i formalno-prvno Mandilović može biti kandidat za federnog ministra ali pod uvjetom da zadrži deklariranu nacionalnu opredjeljenost koja se, inače, ne može mijenjati u tijeku jednog izbornog ciklusa.

Jasno je dakle da među predloženim ministrima u Vladi Federacije BiH nema četiri kandidata iz reda srpskog naroda, nego tri (Aleksandar Remetoć i Snjažana Soldat iz DF-a te Zora Dujmović iz HDZ-a), i da se predložena nacionala struktura ministara uklapa u Ustavnu odredbu o zajamčenoj nacionalnoj zastupljenosti ministara iz tri konstitutivna naroda i Ostalih.

Milan Mandilović može biti minitasrki kandidata DF-a, no kao pripadnik Ostalih ne može biti zamjenik federalnog premijera, budući da je Ustavom propisano da premijer i dva dopremijera moraju biti iz tri konstitutivna naroda.

Sve što DF treba uraditi jeste da umjesto Mandilovića predloži drugog kandidata za dopremijera iz reda srpskog naroda (Aleksandra Remetića ili Snježanu Soldat) i cijeli problem s konstituiranjem izvršne vlasti bio bi riješen i to striktno u skladu s važećim Ustavnim odredbama, zaključuje Slobodna Bosna.

Naravno, pod uvjetom da se iza nastale krize ne kriju neki drugi, skirveni razlozi.

Inače , kandidat DF-a za ministra za rad i socijalnu politiku Milan Mandilović rođen u Novom Sadu. Kao dijete došao je s roditeljima u Sarajevo, gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i Medicinski fakultet.

Po odsluženju vojnog roka u Crnoj Gori, on je počeo raditi kao vojni liječnik, a početak rata ga je zatekao u činu majora JNA. Mandilović je specijalist otorinolaringologije, dugogodišnji liječnik u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu. Bio je jedan od svjedoka Tužiteljstva u Haagu u predmetima protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića. /HMS/ (prinio tropolje.info)

Continue Reading