Connect with us

Uncategorized

SKB Mostar: Bez kirurškoga reza pacijentici izvadili kamenac veličine 2,5 cm

 

SKB Mostar: Bez kirurškoga reza pacijentici izvadili kamenac veličine 2,5 cm

Tim urologa iz SKB-a Mostar prvi put je u toj zdravstvenoj ustanovi minimalno invazivnim zahvatom obavio operaciju uklanjanja kamenca iz urogenitalnoga trakta, piše Večernji list BiH.

Umjesto klasičnih kirurških metoda iza kojih su ostajali veliki rezovi i dugotrajan oporavak, novim načinom rada pacijent ide kući već nakon dva ili tri dana, bez ikakvih trajnih i vidljivih tragova toga zahvata.

Kamenci do 4 cm 

“To je minimalno invazivna kirurgija. Na taj način možemo riješiti odljevne i kamence u bubregu veličine od jednog centimetra do 3 ili 4 centimetra. Pacijentica, koju smo operirali u utorak, imala je kamenac veličine 2,5 cm i možemo reći kako je sve prošlo u najboljem redu“, rekao je jučer Maksim Ignatkov, liječnik koji je na čelu tima koji je obavio taj zahvat.

Upravo je taj stručnjak samoinicijativno ostvario kontakt s institucijom u Grčkoj koja vrši edukaciju za taj zahvat. Grci su prihvatili prijedlog koji je stigao iz SKB-a Mostar i Ignatkov je nakon tjedan dana obuke bio spreman sam obaviti ove zahvate u Mostaru.

“Profesori koji su nas educirali svaki dan rade od pet do deset takvih operacija. Metoda treba postati rutinska praksa i biti naša svakodnevica, ali je pitanje možemo li financijski to održati“, zaključio je sugovornik.

I upravo je to problem u cijeloj priči. Naime, potrošni materijal koji se koristi za tu operaciju je jednokratan i iznimno skup. Kako je rekao Davor Tomić, vršitelj dužnosti zamjenika predstojnika Klinike za urologiju SKB-a Mostar, sonda koja se može koristiti samo za jednoga pacijenta košta od 300 do 550 eura. Ukupni troškovi su 2000 do 2500 eura.

Novac ponovno problem 

“U Europi taj zahvat košta između 5500 i 10.000 eura, ovisno o tome što se sve radi. Mi to ne možemo dosegnuti. Pokušali smo uštedjeti na materijalu, ali se pokazalo lošim. Možemo samo naškoditi pacijentu ili pokvariti uređaje koje koristimo. Pregovaramo s institucijama koje financiraju zdravstveni sustav i nadamo se kako će ti zahvati uskoro biti uvršteni na liste te kako će bolnice imati uvjete naplatiti te usluge“, objasnio je dr. Tomić.

Njegov kolega dr. Mario Kordić dodao je i kako se razmišlja o uvođenju mogućnosti da pacijenti sami financiraju dio zahvata, a ostatak da plate zavodi zdravstvenog osiguranja.

“Nekoliko rješenja je na stolu i uskoro bi trebalo biti odlučeno koje je najrealnije te koje se može primijeniti u praksi“, zaključio je dr. Kordić.

Službeni podaci pokazuju kako samo u SKB-u Mostaru postoji potreba za stotinjak takvih operacija mjesečno. To dovoljno govori koja je potreba za tim zahvatom i koliko je nužno da on postane rutina u radu Klinike za urologiju SKB-a Mostar. Samo je pitanje hoće li institucije pronaći sredstva za tu namjenu.

Continue Reading