Connect with us

Sinovi povijesti

Sisački biskup Košić pozvao vjernike da ne glasaju za SDP

Sisački biskup Košić pozvao vjernike da ne glasaju za SDPvlado-kosic[1]

SISAČKI biskup Vlado Košić, poznat po sklonosti da vjerska okupljanja iskoristi kako bi poslao političke poruke, danas je u Ludbregu desetke tisuća okupljenih vjernika uputio da nikako ne glasaju ”za one koje crkva doživljava kao ideološke neprijatelje”.

‘Zar da danas ponovno na vlasti budu oni koji štite ubojice i koji su donijeli Lex Perković? Političari su u Vukovar – kao i na Trg svetog Marka slali specijalne postrojbe. Kako to da političari nisu zaštitili branitelje? U Hrvatskoj pitanje obitelj treba biti prioritetno. Katolik ne može poduprijeti one koji se protive shvaćanju braka kao saveza muškarca i žene. Takve političare hrvatski katolik ne može birati. Takvima katolik ne smije dati svoj glas,” poručio je biskup Košić.

Prema njegovom mišljenju, ključne teme na koje bi građani trebali obratiti pažnju kada slušaju što političari govore su građanski odgoj i vjeronauk u školama. Naglasio je da onima koji su ogrezli u političku korupciju ne treba dati glas. Založio se i za demografsku obnovu, ponovo nabrojavši mjere koje vjernici trebali podržati glasom na izborima.

“No razaberimo – tko se zalaže za punu plaću tijekom porodiljnog dopusta, tko se zalaže da  zaposlena majka treba zadržati posao”, rekao je biskup.

Upitao je kako bi vjernik mogao glasovati za one političare koji ne priznaju istinu o zločinima nad njihovim narodom u ne tako davnoj prošlosti.

“Uzmimo primjer bl. Alojzija Stepinca. Kad sam sudjelovao u Bruxellesu u lipnju ove godine na izložbi, misi i konferenciji o bl. Alojziju, zapitao sam se, kako to da je na tom važnom događaju promocije istine o našem hrvatskom svecu i kroz njega istine o našoj hrvatskoj prošlosti, sudjelovalo samo pola naših hrvatskih zastupnika, a nisu sudjelovali naši europarlamentarci iz redova tzv. političke ljevice? Baš nitko! Zar to ne govori puno o njima”, naveo je u propovijedi biskup Košića.

A onda, dodao je, “nijekanje najvećeg stradanja našega naroda, Bleiburga i Križnog puta! Sjetimo se kako je prije četiri godine pokroviteljstvo nad tom najvećom hrvatskom tragedijom ukinuo tadašnji Sabor, da bi ga tek ove godine u novom sastavu vratio”.

Demografska obnova – pitanje svih hrvatskih pitanja

Sisački biskup naveo je da također i da istina o Domovinskom ratu mora biti kriterij za prepoznavanje istinskih boraca za svoj narod.

“Ne može netko voditi hrvatski narod tko niječe istinu da je taj rat bio obramben i prema tome pravedan, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Dakle, važno nam je načelo zastupanja istine jer dovoljno je ovaj narod podnosio laži i zavođenja, te nametanja onih „istina“ koje su koristile samo pojedincima i elitama, a uništavale narod”.

Košić se na kraju, predosjetivši da bi mogao biti prozvan za politiziranje s oltara, pozvao na kardinala Stepinca.

“Znam, netko će mi i ovdje viknuti da se miješam u građanska pitanja, a ja odgovaram – je li kardinal Stepinac ustajao u Katedrali protiv rasizma?”

Na kraju zaključio je da je pitanje svih hrvatskih pitanja – demografska obnova jer, kako je naglasio bez jedinstvene demografske politike Hrvatska neće opstati.

“Molimo se danas i naročito ovih dana, da se pokrenu svi neodlučni i shvate svoju veliku odgovornost te svi, baš svi, pridonesemo dobru naše domovine. Ni jedan katolik, doista, ne bi smio sljedeće nedjelje ostati kod kuće i ne izići na izbore. Molimo se da se narod, koji zavode mediji i lažna obećanja, ne prevari, da razborito i odgovorno izabere vlast koja može čitavu zajednicu voditi pravim putem”, zaključio je u propovijedi sisački biskup Košić.

Uoči svete mise, na kojoj se okupilo više desetaka tisuća vjernika, okupljene je u ime Hrvatskog sabora koji je pokrovitelj proslave, pozdravio akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora.

Moj dolazak ovdje potaknut je osjećajem moralne obveze prema davnom zavjetu Hrvatskog sabora, ali još više ljudskom potrebom da se zajedno sa svima vama ovdje prisutnima pomolim za dobro, sreću, mir i zdravlje svih građana Hrvatske. Ovome se mjestu utječemo u potrazi za nadom, utjehom za okrepom koja će nam podati snagu u suočavanju s našim svakodnevnim izazovima jer nam je ovdje Isus ne jednom iskazao svoju toplinu Božje ljubavi, uslišivši naše molbe,  kazao je Reiner.

Naglasio je i da Hrvatska očajnički vapi za ozdravljenjem koje će vratiti dostojanstvo poniženim ljudima.

Hrvatska danas vapi za optimizmom, za dobrotom i toplinom. Hrvatskoj je dosta praznih riječi i lažnih obećanja koji se naslušala zadnjih godina i vapi za konkretnim djelima, rekao je, među ostalim,  predsjednik Sabora Reiner.

Podsjetivši da su pred nama izbori, istaknuo je kako molitve upućuje da zastupnici sljedećeg saziva Hrvatskog sabora sva svoja znanja i sposobnosti upotrijebe za oporavak Hrvatske, za bolje sutra svih nas, a ponajviše naše djece i unučadi. Istaknuo je kako pritom moraju biti ponizni jer je uloga političara i državnika osluškivati i izvršavati želje naroda kojemu trebaju služiti, a ne umišljati si da narodom vladaju.

“Služenje svom narodu, a ne oholost, bahatost i arogancija moraju biti osobine pravih narodnih zastupnika i takve zastupnike trebaju hrvatski građani birati”, poručio je Reiner.

Uz predsjednika Reinera na svetkovini u Ludbregu je bio i tehnički premijer Tihomir Orešković, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, predsjednik  HDZ-a Andrej Plenković u pratnji ministra Darka Horvata kao i brojni lokalni političari.

Ludbreg je poznato svetište Predragocjene Krvi Isusove, a povezano je uz čudesni događaj koji se zbio godine 1411. godine, kada se tijekom mise u pretvorbi kruha i vina u kaležu doista pojavila Krv. Ludbreško je svetište jedinstveno u Hrvatskoj i među rijetkima je u svijetu priznato bulom (svečanim papirnim pismom), a Sabor je godine 1739. u njemu odlučio izgraditi zavjetnu kapelu. Gradnju kapele pokrenuo je tek godine 1940. zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a kapelu je 1994. blagoslovio kardinal dr. Franjo Kuharić.

Continue Reading