Connect with us

Scena

Širokobriježani fra Vendelin Karačić i Kristina Ćavar otvorili “Dane sjećanja” u Čapljini

Manifestacija “Dani sjećanja 2018.” započela je u četvrtak u Galeriji Tau u Čapljini.

Ova manifestacija započela je izložbom slika akademske slikarice Kristine Ćavar i predstavljanjem dvoknjižja širokobriješkoga franjevca fra Vendelina Karačića.

Ovom prigodom predstavljene su fra Vendelinove pjesme sabrane u zbirkama “U suzvučju postojanja” i u “Tri anđela mala”, koja se sastoji od 10 pjesničkih minijatura, a ove pjesničke zbirke pratile su ilustracije Kristine Ćavar, uz sliku “Poklonstvo triju kraljeva” i skice za ovogodišnji kalendar Franjevačke galerije.

Akademski grafičar Fra Tihomir Bazina u predgovoru “Tračak vedrine u ozbiljnosti života” o ilustracijama za pjesničku zbirku “U suzvučju postojanja” zapisao je da na prvi pogled izgledaju tmurno.

Kristinine ilustracije na prvi pogled izgledaju tmurne i turobne, a likovi koji se na njima pojavljuju odaju veliku dozu patnje i težine života s kojom treba živjeti i preživjeti. Kako bi dočarala tu tešku životnu situaciju kao medij svoga crtanja Kristina koristi grafitnu olovku na jedan poprilično grub, a mogli bismo čak reći i nehajan, način. Kao da joj nije stalo do ljepote, naveo je Bazina.

Književnik i književni kritičar Dragan Marijanović o ilustracijama za “Tri anđela mala”, pak, navodi da skraćuju put do duhovnih spoznaja.

“Tri anđela mala”  bajkovit su pjesnički put do dječjih srdaca. Kroz deset malih minijatura fra Vendelin približuje najmlađem naraštaju smisao Raja, Neba, svetosti i svetaca uopće. Tako djelomice demistificira i čini posve zamislivim ono što se bespotrebno  čini  tako ozbiljnim i kanonski tvrdim, kao da djeci oduzima pravo na maštu. A nije tako i ove pjesme i prelijepi crteži Kristine Ćavar skraćuju put do duhovnih spoznaja i idealne su za uzraste koji tek prispijevaju za vjeronaučnu nastavu, piše Marijanović.

Manifestacija “Dani sjećanja 2018.” nastavlja se u petak 2. veljače, kada će se u crkvi svetog Franje Asiškoga, s početkom u 17.00 sati, održati sveta misa za sve stradale iz Čapljine.

Organizator cijele manifestacije je Centar za obrazovanje i kulturu ”Akademija” Čapljina.

Continue Reading