Connect with us

Kultura

‘Sindrom toksičnog šoka nije mit.

Kada kažem ljudima da sam imala sindrom toksičnog šoka, mnogi mi odgovore ‘mislila sam da je to sam mit’. Iako je jako rijedak, sindrom toksičnog šoka (TSS) vrlo je ozbiljan i može biti fatalan, započela je svoju priču za Metro Britanka Katie Knight koja je jedva preživjela trovanje bakterijom stafilokok koja uzrokuje TSS.

Kaže kako je bila na fakultetu u knjižnici kada je počela osjećati vrtoglavicu. Kako joj nije prošla, otišla je u svoju studentsku sobu gdje je počela povraćati, a povraćanje se nastavilo i idući dan.

– Osjećala sam se zarobljenom u svome tijelu. Sjećam se da sam u jednom trenutku otišla pod tuš no kako nisam imala energije izaći, legla sam na pod i zaspala. Bila sam jako dehidrirana, a drugi dan sam dobila i vrlo jak proljev – prisjeća se Katie. Druge večeri posjetila ju je prijateljica i ona je odmah vidjela da nešto nije uj redu s obzirom na to da je studirala medicinu. Katie je imala vrlo visoku temperaturu i pričala je nepovezano pa je prijateljica pozvala hitnu pomoć.

– Sjećam se da je oko mene bilo oko osam liječnika i sestara, a u rukama i vratu sam imala igle. Sjećam se snažne boli u donjem dijelu trbuha koju sam počela osjećati pet-šest sati nakon što sam stavila tampon koji je sestra otkrila dok mi je pokušavala staviti kateter. U pamćenju mi je ostalo urezano kada su mi liječnici rekli: ‘Katie, možda se nećeš izvući iz ovoga’ – prepričava ona. Kaže kako liječnici nisu odmah mogli dijagnosticirati da se radi o TSS-u, ali im je olakšalo to kada su vidjeli da koristi tampone.

– Sindrom toksičnog šoka povezan je s upotrebom tampona, no može ga uzrokovati i menstrualna čašica ako se dobro ne opere prilikom pražnjenja. Simptomi koje sam ja imala vrlo su slični prehladi, osipu od sunca, vrtoglavica, teško disanje… U bolnici sam bila gotovo dva tjedna,a trebala mi je cijela godina da se potpuno oporavim budući da sam gubila kosu, koža mi se ljuštila te sam bila kronično umorna – prisjeća se Katie.

Svojim iskustvom želi podići svijet o TSS-u i posljedicama koje može imati. – O tome se rijetko priča, mnogi nisu niti čuli za njega. Trebalo bi ga spomenuti u školi tijekom učenja o menstruaciji kao i na javnim mjestima. Inače tampon mijenjam svaka četiri sata, no tada je bilo prošlo pet do šest sati, a ne osam, koliko se preporučuje i svejedno sam se razboljela – kazala je ona.

Continue Reading