Connect with us

BiH u EU

Sibirske temperature zaledile rijeke i jezera Å¡irom BiH

Nešto niže temeprature u odnosu na prethodne dane krajem ovog tjedna izazvale su prave sibirske efekte na rijekama i jezerima širom naše zemlje. U Sarajevu je u 17 sati zabilježeno minus 13, u Zenici i Tuzli minus 11, dok je u Konjicu bilo minus 12 stupnjeva.

Naime, pojedina tijela tekuće i stajaće vode u Bosni i Hercegovini očekivano su zaleđena što je kreiralo bajkovite prizore od sarajevske Bentbaše, preko lukavačkog jezera Modrac pa do hercegovačkog Boračkog jezera, piše Klix.ba.

Uzrok su svakako niske temperature koje su, iako ne neobične za ovo doba godine, došle manje-više preko noći nošene utjecajem ekstremnih vremenskih prilika iz zapadne Rusije.

Također, zaledilo je i korito rijeke Bosne u i oko Zenice, te dio korita rijeke Drine. Ipak, posebno je zanimljivo Boračko jezero kao jedno od rijetkih hercegovačkih lokacija koje trpe hladnoću inače zastupljenu u sjevernijem i centralnom dijelu države.

Na svu sreću, kako su rekli iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, intervencija zbog smanjenih temperatura nije bilo.

U vrijeme pisanja ovog teksta u Konjicu je minus 12 stupnjeva s tendencijom opadanja.

Situacija u Sarajevu nije bolja s obzirom da je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine oko 17 sati zabilježeno minus 13 stupnjeva Celzijusa. Tuzla koja je smještena nedaleko od Modraca okovana je snijegom na oko minus 11 stupnjeva, a istom temperaturom zraka obavijena je i Zenica.

Led se na spomenutim lokacijama u BiH neće otopiti do kraja tjedna. Naime, za sutra su najavljene slične temperature s jutarnjom t od minus 20 do minus 13, na jugu od minus 8 do minus 2, na planinama i visoravnima do minus 24, a najviša dnevna od minus 12 do minus 6, na jugu od minus 2 do 3 stupnja.

Continue Reading