Connect with us

Priopćenja

Šefica hrvatske diplomacije nakon godina stanke službeno u Washingtonu

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić započela je u utorak prvi posjet nekog hrvatskog šefa diplomacije Sjedinjenim Državama nakon nekoliko godina stanke. Središnji dio posjeta bit će sastanak s američkim državnim tajnikom Mikeom Popeom.

“Glavna agenda je službeni posjet i susret s državnim tajnikom Mikeom Pompeom. Ovo je nakon nekoliko godina prvi službeni posjet Americi”, kazala je Pejčinović Burić, dodavši kako bi bilo važno da dinamika takvih posjeta ipak bude češća.

Šefica hrvatske diplomacije nakon godina stanke službeno u Washingtonu

“Hrvatska njeguje dobre i prijateljske odnose s Amerikom”, ocijenila je ministrica vanjskih i europskih poslova. Dodala je kako je SAD podržavao Hrvatsku “na najbolji način” tijekom pristupanja NATO-u i Europskoj uniji te kako je sada ta suradnja podignuta na viši nivo.

“Vjerujemo da taj strateški odnos i s obrambenom suradnjom koju smo razvili u okviru NATO-a ima potencijala da se dalje razvija”, napomenula je ministrica.

Pejčinović Burić je napomenula kako je Hrvatska jedna od nekoliko država članica Europske unije s kojima Amerika ima vize. Istaknula je kako tu postoje neki pomaci, ali da treba raditi na lakšem dobivanju viza te njihovom potpunom ukidanju za hrvatske građane.

Prvog dana boravka u SAD-u ministrica je predavala u Atlantskom vijeću na temu „Pogled iz Hrvatske: kako osigurati snažnu i uspješnu Europsku uniju“, priopćio je MVEP.

Naglasak je stavila na ključne izazove poput migracija, rasprave o budućnosti Europe, EU-u nakon brexita, predstojećim izborima za Europski parlament, energetskoj sigurnosti i političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi.

Ministrica je govorila i o hrvatskim pripremama za ulazak u šengenski prostor i eurozonu te perspektivi inicijative Triju mora uoči summita u Bukureštu.

U nastavku programa ministrica se susrela s članovima hrvatske zajednice u Washingtonu. U svom je obraćanju istaknula kako je za Hrvatsku neprocjenjiva potpora iseljeništva od vremena stvaranja države do danas.

Izvor: Hina/nb

Continue Reading