Connect with us

Vijesti

SDA u HNŽ se prepolovila, u vlast ulaze SDP i SBB?

Dva dana trajalo je zasjedanje Županijskog odbora SDA HNŽ-a ( 16. i 17. rujna), pokušao se naći kompromis za sukobe unutar ove stranke zbog pitanja formiranja vlasti u HNŽ-u, ali se u tome nije uspjelo. Kako su potvrdili izvori Večerenjeg lista iz SDA, Zijat Mušić, Zlatko Hadžiomerović i Ajman Šoše definitivno su odbili dati svoj glas novoj Vladi HNŽ-a zbog neslaganja s raspodjelom ministarskih dužnosti u toj Vladi i niza drugih razloga zbog kojih sukobi u SDA traju više od godinu dana.

Poraz SDA

Sjednica je zaključena na način da SDA u ovoj županiji nema sedam nego četiri zastupnika koji će podržati novu Vladu HNŽ-a, dok će se morati tražiti novi bošnjački partneri za sastavljanje izvršne vlasti u spomenutoj županiji. S time se SDA iz bošnjačkog izbornog pobjednika pretvara u gubitnika u HNŽ-u, a stanje oko formiranja županijske vlasti u Mostaru se dodatno zakompliciralo.

– Jedino logično rješenje je da u bošnjačku kvotu stranaka uđu SDP i SBB. Tako bi dobili stabilnu vlast koja bi mogla ispuniti svoje obveze i očekivanja građana. Pregovori sa SDP još nisu vođeni, ali oni su raspoloženi za ulazak u vlast. Barem kada je u pitanju njihova mostarska organizacija. Ipak, sigurno je kako SDP neće donijeti odluku o ovome pitanju do stranačkog kongresa. Tu je i SBB s kojim još svakako treba pregovarati o ovom pitanju. Situacija jeste dodatno komplicirana, ali rješenje se može naći uz malo dobre volje, kažu neimenovani sugovornici Večerenjeg lista.

Izetbegović nema kontrolu

Sada je sasvim jasno kako Bakir Izetbegović apsolutno nema kontrolu nad strankom u Hercegovini, što predstavlja veliki problem. S druge strane, jedanaest zastupnika HNŽ-a podržalo je formiranje nove Vlade u županiji. Oni su pozvali još jednom bošnjačke partnere na kompromis i dogovor, te na što brže formiranje županijske vlasti tropolje.info

Continue Reading