Connect with us

Scena

SANADER PROZIVA KOSOR, ČOBANKOVIĆA I FIOLIĆA

“Ne znam koji su bili njeni motivi da to uvrsti u dnevni red, ali je činjenica da ju je uvrstila bez rasprave na užem kaabinetu i baÅ¡ onda kad mene nije bilo na sjednici. Je li htjela učiniti uslugu ÄŒobankoviću zbog njegova prijateljstava s Fiolićem? Je li imala neke druge motive. Ne želim o tome spekulirati”, kazao je Sanader.

Bivši premijer Ivo Sanader ponovio je i trećeg dana svoje obrane u slučaju Planinska da su za kupoprodaju sporne nekretnine, nakon čega je Sanader navodno primio 17 milijuna kuna provizije, u cijelosti odgovorni njegova tadašnja zamjenica Jadranka Kosor, ali i bivši ministar Petar Čobanković te vlasnik zgrade Stjepan Fiolić za kojega tvrdi da bez provjere nije mogao ući u njegovu kuću.

U ovom slučaju Sanader je optužen da je primio mito nakon što je Čobankovićevo ministarstvo 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru u obiteljsku kuću odnio mito u kutiji za hrenovke.

Sanader je u obrani ponovio je da je odluka o kupnji zgrade donesena, bez prethodne rasprave na užem kabinetu, na sjednici na kojoj on nije bio nazočan pa ju je vodila Kosor.

“Ne znam koji su bili njeni motivi da to uvrsti u dnevni red, ali je činjenica da ju je uvrstila bez rasprave na užem kaabinetu i baš onda kad mene nije bilo na sjednici. Je li htjela učiniti uslugu Čobankoviću zbog njegova prijateljstava s Fiolićem? Je li imala neke druge motive. Ne želim o tome spekulirati”, kazao je Sanader.
Dodao je i da su svjedočenje Jadranke Kosor, koja je rekla da je Sanader na užem kabinetu 2009. podrobno objasnio da je kupovina te zgrade u interesu vlade i države, pobilo osam drugih ministara.
Ponovio je i da su ga Čobanković i Fiolić lažno teretili jer ih je Uskok ucijenio te da on nije kriv jer nije “primio ni kune i s cijelom transakcijom nema ništa”.
Sanader je zatražio i da se utvrdi porijeklo Fiolićevih 10 milijuna kuna i milijun eura koje mu je navodno odnio kao mito nakon prodaje zgrade u Planinskoj. Zapitao se i što je s navodnim zapisnikom s Fiolićeva prva ispitivanja u Uskoku u kojemu je, prema medijskim tvrdnjama, rekao da ništa nije dao Sanaderu već da je novac od Planinske utrošio na kradnju sinove kuće.
Rekao je i da Fiolić bez pregleda nije mogao ući u njegovu kuću jer je premijerov dom štićeni objekt.
“U štićeni objekt slobodan ulaz imaju samo predsjednici države i Sabora te potpredsjednici Sabora i Vlade. Svi ostali su podvrgnuti osobnom pregledu, pregledu stavri i provjeru identiteta. Nitko drugi od toga nije izuzet. Štićena osoba ne može reći djelatniku da nekoga prepusti bez kontrole, jer djelatnik pritom krši propise”, zaključio je Sanader.
Kazao je i da bi u slučaju da mu je Fiolić zaista donio 10 milijuna kuna i milijun eura u kutiji za hrenovke sigurnost pred kućom to “provjerila, registrirala, napraavila zapisnik i proslijedila upit svom šefu što da s tim radi”.
“To su činjenice. Ovakva smiješna konstrukcija ne događa se po prvi put”, kazao je Sanader.
Ponovio je da je sličnu priču ispričao i bivši HDZ-ov blagajnik Mladen Barišić u slučaju Fimi media te da su obojica ovakav iskaz dali nakon istražnog zatvora iz kojega su izašli nakon što je njihov odvejtnik dogovorio s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem da će teretiti Sanadera.
“Zanimljivo da su mi obojica tobože predali novac od svibnja do srpnja 2009. a da ni jedan ne zna dan predaje novca. Nadalje oba iskazuju da sam im navodno rekao da mi novac treba za lobiranje za ulazak u EU. Evidento je da su isti instruktori i autori ovakvog iskaza”, ustvrdio je Sanader.
Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i Čobanković koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.
Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi u ovm slučaju i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo. tropolje.info

Continue Reading