Connect with us

BiH

SAHRANJEN DRAGAN VRANKIĆ: Na sprovodu političari iz cijele BiH i regije

Politički dužnosnici, članovi političkih stranaka, zastupnici i ostali političari od državne do lokalne vlasti okupili su se u ponedjeljak na sprovodu Dragana Vrankića. Vrankić je sahranjen u rodnom mjestu Trebižat u blizini Čapljine.

Dragan Čović, Borjana Krišto, Lidija Bradara, Nevenko Herceg, Vjekoslav Bevanda, Nikola Špirić, Miro Džakula, Zora Dujmović, Matan Žarić… samo su neki od političara i dužnosnika iz javnog i političkog života koji su Vrankića ispratili na posljednji počinak, piše Bljesak.info.

Podsjetimo, Dragan Vrankić, glavni revizor Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine nakon duže bolesti preminuo u nedjelju, 6. listopada.

Dragan Vrankić jedan je od najistaknutijih hrvatskih političara i poslijeratnoj BiH.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom mjestu. Stekao je zvanje diplomiranog ekonomiste na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Svoju političku karijeru počinje kao zamjenik ministra financija u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, a poslije toga je dva puta biran za zastupnika u saboru Federacije Bosne i Hercegovine.

Od 2003. do 2006. godine obnašao je dužnost ministra financija Federacije Bosne i Hercegovine. Na općim izborima 2006. godine izabran je za zastupnika u Zastupnički dom PS BiH, ali je tu dužnost napustio kada je izabran za ministra trezora i financija Bosne i Hercegovine. Kao ministar financija i trezora BiH vršio je i dodatne funkcije: guvernera BiH za Međunarodni monetarni fond (MMF), člana Fiskalnog vijeća BiH, Stalnog odbora za financijsku stabilnost BiH, nacionalnog koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH te člana Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše Jugoslavije.

U razdoblju od 2010. do 2014. bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ga je, 28.10.2015., a Dom naroda 10.11.2015. imenovao za glavnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, što je bila zadnja funkcija koju je obnašao

Continue Reading