Connect with us

Uncategorized

SABOR: Oporba i MOST glasali ZA, HDZ-ovci protiv, Daniel Markić novi je šef SOA-e

Share

NA ODBORU za nacionalnu sigurnost za novog šefa SOA-e potvrđen je Daniel Markić.

Markić je duže vrijeme kandidat za nasljednik Dragana Lozančića, a to je danas i službeno potvrđeno. Oporba i MOST su glasali za njegovo imenovanje, dok je HDZ glasao protiv, potvrdio je Ranko Ostojić.

Iako je prrdsjednica Kolinda Grabar Kitarović zahtjev za njegovo razrješenje potpisala još prije nekoliko tjedana, Lozančić je tek u ponedjeljak dao ostavku na mjesto ravnatelja SOA-e.

Oko Markića su se usuglasili i predsjednica i premijer koji tjednima nije želio supotpisati ostavku sada već bivšeg ravnatelja.

Premijer Tihomir Orešković se sinoć u intervjuu za Media Servis oglasio oko cijele ove priče.

“Predsjednica je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića i to je njezin stav. Ja sam tražio vremena da donesemo jednu pravu odluku i mislim da smo je na kraju i riješili na jedan fer način”, rekao je Orešković. Na opasku kako Lozančić nije samo izgubio povjerenje već da je u zahtjevu za razrješenjem predsjednica istaknula kako se on ogriješio o zakon o sigurnosno obavještajnom sustavu, poručio:

“Nisam vidio nikakve podatke i rezultate koji su to potvrdili. Tako da smo ovu odluku zajedno donijeli i idemo dalje”.

Orešković je naglasio da Markić ima njegovo apsolutno povjerenje: “Čovjek ima iskustva, bio je u ratu i uvjeren sam da će odlično voditi SOA-u”.

Predsjednica Grabar Kitarović ranije je kazaka da se neće miješati u izbor čelnog čovjeka tajne službe, naglasila je da joj važno da bude stručna osoba.

D.L./ Foto: tropolje.info

Continue Reading