Connect with us

Scena

Roman “Grad bez ptica” predstavljen u Zagrebu

Roman hrvatske književnice Anite Martinac “Grad bez ptica”, u kojem piše o početcima demokratskih promjena ’90-ih godina i ratnim sukobima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, predstavljen je u četvrtak u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

Roman su predstavili publicist Ante Beljo i književnik Ivan Tolj te autorica Anita Martinac.

Beljo je ustvrdio kako je roman dokument jednoga bremenitog vremena u kojem je hrvatski vojnik, uz ratno umijeće, očitovao iznimnu ljubav prema svojoj domovini, javlja Hina.

Autorica je podsjetila kako su mnogi branitelji poginuli, umrli, odselili, promijenili izgled pa im se više i ne usuđuje postaviti pitanje: gdje su i kako žive?

Napomenula je kako voli slušati svoje sugovornike jer dok oni govore, naglasila je, oslikava njihove brazde na licu i proživljava njihove trenutke osjećajući bol.

Dodala je kako svojim pisanjem nastoji čitatelje provesti kroz neposredna iskustava ratnih sudionika.

Život se pobrinuo, rekla je, dodijeliti nam nezavidne uloge u kojima proživljavamo intenzivno nevolje, teškoće, jad, ali i ljubav.

Roman “Grad bez ptica” (229 str.) satkan je od 45 poglavlja, u kojem svako poglavlje kroz optiku neposrednih sudionika nosi jedinstvenu i pojedinačnu sudbinu i svoju priču.

Kompozicijska forma romana i literarizirani žurnalistički stil omogućili su autorici takvu romanesknu tvorbu, koju čini, ne jedan, nego više pripovjedača usredotočenih na vlastite sudbine početkom ’90-ih godina i tijekom rata na mostarskom i širem području.

Kronološki se radnja romana, čiji je grad glavni lik, odvija od početka 1990. do prve polovice lipnja 1992. kad je Mostar oslobođen od Jugoslavenske narodne armije.

Roman je objavila mostarska Udruga Središte Hrvatskoga svjetskog kongresa za istraživanje totalitarizma.

Anita Martinac rođena je 1973. u Mostaru, a sama je bila sudionica rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Objavila je više knjiga pjesama i romana, među kojima i romane “Medaljon” i “Posljednji”.

 

M.M.

Continue Reading