Connect with us

BiH u EU

ROGIĆ ZA HMS: Ovo nije u nadležnosti SIP-a i u suprotnosti je s presudom Ustavnog suda

Naputak o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH u skladu je s Ustavom Federacije BiH, jer predviđa izbor izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona,ako je takav izabran u zakonodavno tijelo kantona, ali je u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH, izjavio je član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić za Hrvatski Medijski Servis, komentirajući današnju odluku SIP-a BiH.

Podsjetimo Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je donijelo naputak o popuni Federalnog doma naroda, prema kojem se iz svakog kantona bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda. Za ovakvu odluku SIP-a glasovali su Suad Arnautović, Ahmed Šantić, Branko Petrič, Novak Božičković i Irena Hadžiabdić, a protiv Stjepan Mikić i Vlado Rogić.

S 5 glasova za i 2 protiv usvojeni Prijedlog predsjednika SIP-a Branka Petrića o popunjavanju Doma naroda parlamenta FBiH. Foto: N1

Rogić je kazao kako je SIP donio odluku koja nije u njegovoj nadležnosti.

– Ja sam i u svojoj diskusiji izričito rekao- ovo nije nadležnost Središnjeg izbornog povjerenstva. Ovo je nadležnost zakonodavnog tjela, točno tako stji u amandmanu 34 na Ustav FBiH, da broj strukturu i način biranja izaslanika utvrđuje se zakonom. Prema tome samo je zakonodavac mogao donijeti ovakvu odluku, kazao je Rogić za HMS.

ROGIĆ ZA HMS: Ovo nije u nadležnosti SIP-a i u suprotnosti je s presudom Ustavnog suda

Rogić upozorava da je i nakon ove odluke SIP-a ostala rupa u Izbornom zakonu BiH, na mjestu odredbe, kojom se precizira broj izaslanika svakog konstitutivnog naroda i ostalih iz svakog kantona koju je Ustavni sud BiH proglasio neustavnom i stavio izvan snage

-Mi sada u članku 20 16 A Izbornog zakona BiH nemamo ništa. Prema tome prethodno je zakonodavac trebao utvrditi ili donijeti broj, strukturu i način popune Doma naroda, a ne Središnje izborno povjerenstvo. To zakonodavac nažalost nije učinio i to je sada prebačeno na SIP. Iako sam u posljednjih godinu dana stalno govorio da to nije naša nadležnost, to se danas ipak dogodilo. Pozivamo se na članak 10.12 Izbornog zakona BiH koji kaže da SIP određuje broj izaslanika iz svake županije. Što to znači? To znači da SIP nako posljednjeg popisa određuje, ali da bi SIP odredio nakon svakog popisa prethodno treba imati utvrđen od strane zakonodavca, Parlamenta BiH, broj strukturu i način izbora izaslanika, što nismo imali, pojasnio je Rogić.

Kakao Parlament BiH nije uradio svoj posao, Središnje izborno povjerenstvo se pojavilo kao najslabija karika na koju je izvršen ogroman pritisak, kazao je Rogić

-Urađen jedan posao koji može samo štetiti Središnjem izbornom povjerenstvu. Ja sam bio u manjini da to ne radimo, kazao je Rogić, dodajući kako njegov prijedlog nije prošao.

Rogić kaže kako je današnja odluka SIP-a u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH

– Vjerojatno bi stvari bile drugačije da Ustavni sud odlučio po apelaciji Borjane Krišto. To je bilo prethodno pitanje i ja sam stalno tražio da se to prethodno pitanje rješi i da tek nakon toga SIP radi ove poslove. Međutim, Ustavni sud se nije očitovao, kao je Rogić.

Dodao je kako bi se rješenjem apelacije gospođe Krišto bile otklonjene disproporcije između Ustava BiH, Izbornog zakopna i Ustava FBiH

Rogić je napomenuo da je odluka SIP-a nepravosanažna i na nju se može podnijeti žalba ustavnom sudu BiH./

Continue Reading