Connect with us

BiH

Riješiti krizu u BiH zbog reformi poslije izbora

Čelnici HDZ-a BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) Dragan Čović i Fahrudin Radončić susreli su se jučer kasno poslijepodne u Mostaru kako bi započeli s rješavanjem krize koja postoji u vlasti FBiH odnosno Vijeću ministara te pripremili podlogu za zajednički susret s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, piše Večernji list BiH.

Stabilna većina

Kako doznaje “Večernji list”, Čović je poručio kako treba osigurati rad stabilne koalicije koja je u stanju donositi krupne odluke i provoditi reforme. Pri tome je Čović poručio kako je nedopustivo da jedan sastav izvršne vlasti, bilo da je riječ o Vijeću ministara ili pak Vladi FBiH, donosi odluke koje onda pak na Parlamentu potvrđuje druga većina, piše Večernji list BiH. “Više od pola odluka donosi se drugom većinom u Parlamentu od one koja je u izvršnoj vlasti. Tako stranke s bošnjačke ljevice SDP i DF priskoče SDA i odluka se donese mimo Hrvata”, rekao je ranije Čović demantirajući tako neke od tvrdnji kako državna i entitetska vlast u FBiH funkcioniraju bez ikakvih problema. Popravljanje ovih odnosa između federalnih partnera posebno je važno jer ovaj entitet, kao i državu, čekaju velika iskušenja. Ponajprije ona koja se kratkoročno tiču daljnjeg provođenja Reformske agende i europskog puta, a dugoročno konačnog uređenja hrvatsko-bošnjačkih odnosa koji ne bi bili ispunjeni nesporazumima.

Odnosi HDZ-a i SBB-a

Čović i Radončić razgovarali su i o odnosu dviju stranaka, kao i radu njihovih dužnosnika, te o predstojećem zajedničkom sastanku na kojemu bi se sve važne teme stavile na stol. U međuvremenu su Čović i Izetbegović nakon dogovora o Mehanizmu koordinacije ublažili svoja stajališta. Hrvatska strana očekuje da se kao znak dobre volje pokaže odlučnost bošnjačkih predstavnika da ne nadglasavaju Hrvate u izvršnoj, ali i zakonodavnoj vlasti, što bi bio i uvod u izmjene Izbornog zakona i moguće ustavne reforme o kojima dulje razgovaraju. tropolje.info

Continue Reading