Connect with us

Regija

Rezolucijom EP-a se traži RTV kanal na hrvatskom, federalizam i decentralizacija BiH!

Pod predsjedanjem Andreja Plenkovića na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta održana je rasprava o Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, a u raspravi su sudjelovali i hrvatski europarlamentarci Tonino Picula, Jozo Radoš, Marijana Petir i Dubravka Šuica, javlja Hrvatski Medijski Servis..
Na Izvješće koje je danas usvojeno sa 45 glasova za, tri protiv i četiri suzdržana glasa, pristigao je 241 amandman iz svih političkih skupina u Europskom parlamentu.
Potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Dubravka Šuica pohvalila je to što se u rezoluciji Europskog parlamenta traži organizacija javnog rtv servisa u BiH s tri kanala na tri službena jezika.

Razolucija EP, također, zagovara decentralizaciju BiH i federalizam kao model uređenja države.

Šuica je, sudjelujući u raspravi o Rezoluciji, na sjednici Vanjskopolitičkog odbora EP, istakla kako treba poći od činjenice da je u BiH postignut napredak, usvajanjem izjave Predsjedništva BiH o europskoj opredjeljenosti, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te formiranjem vlasti.
Naglasila je kako je Hrvatskoj posebno stalo da europskog puta BiH, te da je BiH vanjskopolitički prioritet Hrvatske. Upravo zbog toga, kako bi ova rezolucija bila usklađena s ranijom rezlucijom EP i Ustavom BiH potencirala je da se u nacrtu Rezolucije koristi izraz tri konstitutivna naroda u BiH, koji po Ustavu, kako je rekla, imaju, ali ne uživaju jednaka prava.
Konačno usvajanje teksta Rezolucije očekuje se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta krajem travnja u Strasbourgu tropolje.info

Continue Reading