Connect with us

Kultura

RAGUŽ: Napadi na misu u Sarajevu nastavak diskreditiranja hrvatskog naroda

Saborski zastupnik HDZ-a Željko Raguž ocijenio je u četvrtak da su napadi odluku da se u Sarajevu služi misa za bleiburške i žrtve Križnog puta nastavak diskreditacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

„Zajedno s Hrvatima u BiH i Republika Hrvatska je izložena diskreditaciji od predstavnika političkog, kulturnog i vjerskog života Bošnjaka i Srba u BiH, a povod je najavljena misa u sarajevskoj katedrali”, rekao je Raguž iznoseći stajalište Kluba HDZ-a, javlja Hina.

„Traži se od Katoličke crkve da se otkaže misa zbog tobože veličanja ustaškog režima, no to nije razlog, razlog je pokušaj da se i ovaj povod iskoristi za diskreditaciju hrvatskog naroda u BiH kako bi se nastavilo s njegovim dekonstituiranjem”, upozorio je, prenosi Hina.

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu 16. svibnja vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, trebao bi služiti misu zadušnicu za žrtve Bleiburga i Križnog puta. To je sarajevskim medijima i na bošnjačkoj političkoj sceni izazvalo žestoke osude i hajku na kardinala Puljića.

Raguž također smatra kako bi buduća hrvatska Vlada trebala pokrenuti proceduru donošenja zakona kojim bi se, kako je kazao, spriječilo pojedince da u javnom životu optužuju Hrvate za fašizam.

„Treba pokrenuti proceduru za donošenje zakona o negiranju počinjenog genocida nad hrvatskim narodnom 1945. na Bleiburškom polju, diljem Slovenije i Republike Hrvatske”, kazao je Raguž.

Reagirao je Peđa Grbin (Klub SDP-a) koji je najavu takvog zakona nazvao „mračnom budućnost kojoj HDZ prijeti građanima Hrvatske po uzoru na stranku Fidesz u Mađarskoj”.

„HDZ najavljuje donošenje zakona kojim će sve nas koji za ustaše kažemo da su ratni zločinci i da su na Bleiburgu bile upravo te ustaše ratni zločinci predviđati kažnjavanje, to je izborni program HDZ-a kojim planira ići u izbore 2020. godine. Tome moramo reći jedno odlučno ne”, kazao je Grbin.

Continue Reading