Connect with us

Sinovi povijesti

PUTIN KREĆE U NAPAD: Ruski parlament službeno odobrio slanje vojnih trupa u Siriju

Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je dao formalnu dozvolu Vladimiru Putinu da koristi rusku vojsku kako bi se borili protiv Islamske države u Siriji, a uz sirijsku vladu i Bašara al-Assada, javlja RT.

Spomenuta dozvola bila je ključna za slanje trupa u stranu zemlju, po ruskom ustavu. Nedavno je Rusija sirijskoj vladi poslala moderno i sofisticirano oružje, kao i instruktore koji su Sirijce učili kako da ih koriste, prenosi Index.

Putin uz Assada, Zapad protiv

Ovaj razvoj događaja dolazi nakon što je Moskva prilično intenzivirala svoju uključenost u zbivanja u Siriji te osnovala vojni komunikacijski centar s Damaskom, Bagdadom i Teheranom, bazirano u Iraku.

Predsjednik Putin prije nekoliko dana pozvao je na otpor teroristima u Siriji, koji bi uključio pomoć Bašaru al-Assadu. Zapadne nacije pak žele isključiti Assada iz jednadžbe. Prije nekoliko godina Francuska, Velika Britanija i SAD nisu se htjele suprotstaviti Assadu.

Islamska država drži velik dio Sirije

Otad je ISIS preuzeo veliko područje Sirije i susjednog Iraka te je na putu da kreira kalifat. Islamska država svoju je poziciju ojačala uz kombinaciju uspješnih racija, barbarske brutalnosti i aktivne kampanje na društvenim mrežama, na kojima targetiraju potencijalne regrute i podupiratelje diljem svijeta.

Postoji još nekoliko značajnijih militantnih skupina u Siriji, uključujući i podružnicu Al Qaede u toj regiji, grupu Al Nusra Front, koja se s ISIS-om bori za teritorij, resurse i militante. Tu je kao velik igrač u zemlji i kurdska vojska, koja brani područja na sjeveru od ISIS-a, uz pomoć koalicije na čelu s SAD-om.

Samo ratno zrakoplovstvo, ne i kopnene snage

Čelnik Kremlja navodi da se odluka o korištenju ruske vojske u inozemstvu odnosi samo na ratno zrakoplovstvo, a ne na kopnene snage, prenosi RIA.

Iako Kremlj u svom zahtjevu nije naveo na koju bi se zemlju ta odluka odnosila, Ivanov je nakon glasovanja rekao: “Radi se o Siriji”.

Ivanov je također rekao da je Sirija zatražila od Rusije vojnu pomoć.

Rusija trenutno pojačava svoju vojnu nazočnost u Siriji a Moskva čvrsto stoji iza režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Posljednji put kada je parlament odobrio Putinu slanje trupa u inozemstvo bilo je prošle godine prilikom aneksije ukrajinskog Krima.

Kremlj je senatorima u Vijeću Federacije uputio zahtjev za “raspoređivanje vojnog kontigenta Ruske Federacije” izvan zemlje na temelju “opće priznatih načela i normi međunarodnog zakona”, izvijestio je AFP. tropolje.info

Continue Reading