Connect with us

Kultura

PUPOVČEV ULTIMATUM PREMIJERU PLENKOVIĆU: Martina Dalić mora otići


Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, kolalicijski partner vladajućeg HDZ-a, uputio je konkretan uvjet premijeru Andreju Plenkoviću.


“Ako hoće da opstane ova Vlada ministrica Martina Dalić mora otići”, kazao je Pupovac za tjednik Nacional.

Istodobni s tom viješću HDZ-ov portal Direktno objavio je tekst o otvaranju stečaja Tesla banke, u kojoj je Pupovac, kao inicijator u predsjednik Nadzornog odbora bio ključna osoba, a protiv kojega je podneseno više ozbiljnih kaznenih prijava.

“Isprva sam mislio da je osnivanje Tesla banke dobra ideja, jer se tako trebalo pomoći srpskim povratnicima da pokrenu svoj posao i da se, s druge strane, poboljšaju odnosi Hrvatske i Srbije. Cijeli projekt vodio je Milorad Pupovac. Vjerovao sam mu, pa sam za osnivanje banke dao dva milijuna kuna, a nagovorio sam i kolegu iz Baranje, pa je i on dao dodatnih 250.000 eura.

No, nakon toga, nitko me više nikada nije zvao ni izvijestio o tome što se događa s bankom. Sada žalim zbog svega, jer banka posluje dvije godine, a nema nikakvih projekata, dok se gubici strahovito brzo gomilaju. Nešto tu nije u redu. Priča se da je novac išao i u Demokratsku srpsku stranku Borisa Tadića. Kad bi barem uspjeli vratiti uložen novac, bila bi to dobra stvar. Ako ne uspijemo, krivce za upropaštavanje banke trebalo bi strpati u zatvor”,  kazao je svijedobno Marinko Zadro, vlasnik županjske Sladorane.

U međuvremenu kaznene prijave protiv Pupovca podnosili su i brojni drugi pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj, no Državno odvjetništvo svjedno nije poduzimalo ništa.

Osim što su Pupovcu zamjerali nezakonito bogaćenje, prigovarali su mu i da Tesla banka odobrava kredite po političkoj liniji te isticali kao argument činjenicu da nije iskrsnuo nijedan uspješan poduzetnički projekt kojega je Tesla banka financirala.

Te dvije vijesti – stečaj Tesla banke i Pupovčeva izjava da ministrica Dalić mora otići – naizgled su nepovezane, no u političkim kuloarima spekulira se da je Pupovac Plenkoviću uputio ultimatum upravo s ciljem da ga zaštiti od velikog broja kaznenih prijava.

Pupovac je poslao poruku Plenkoviću preko Nacionala,  a HDZ mu uzvratio preko portala Direktno.

Pitanje je samo može li se na Pupovca primijeniti poučak Saucha.

M. Marković/foto:

Continue Reading