Connect with us

Kultura

PROVINCIJAL FRA JOZO MARINČIĆ:

U Provincijatu Bosne Srebrene u Sarajevu danas je upriličen svečani prijem u povodu sutrašnje svetkovine sv. Franje, utemeljitelja franjevačkog reda.

Odazvali su se gosti iz crkvenog, društvenog i kulturnog života Sarajeva i BiH, te predstavnici međunarodne zajednice. Provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić prisutnima je uputio riječ dobrodošlice, prenosi Klix.ba

Provincijal Marinčić se kritički osvrnuo na odnos Općine Novo Sarajevo prema potrebama provincije i franjevaca u Sarajevu.

“Zgrada u kojoj se nalazimo, izgradili su franjevci kao Teološki fakultet za izobrazbu franjevaca–svećenika, a koja je 1947. nepravedno i nasilno oduzeta. A 1993. je u tijeku ratnih djelovanja bila devastiran i dobrim dijelom izgorjela i urušena”, rekao je fra Jozo.

Podsjetio je da je Vlada BiH 1996. godine zgradu dala na korištenje Provincijalatu Bosne Srebrene dok se ne usvoji Zakon o restituciji.

“Uspjeli smo do danas obnoviti preko 80 posto zgrade. Ostalo nam je još obnoviti preostali dio naše zgrade. Međutim, iznenadio nas je i zatekao negativan odgovor od strane općinskih vlasti. Ne dopuštaju nam obnoviti preostali dio zgrade, pravdajući to zakonom koji govori da ova naša zgrada i dvorište zapravo nisu naše, nego Općine Novo Sarajevo. Hoćemo li ponovno doživjeti izgon iz naše kuće i iz naše zemlje?”, zapitao se provincijal Bosne Srebrene.

“Ne znam je li potrebno spominjati, da naša zajednica, Franjevačka provincija Bosna Srebrena, po svemu zaslužuje pravnu i moralnu sigurnost povratka spomenute imovine kao najstarija živuća institucija kojom se čak dokazuje i državnost BiH. Zbog toga nas još više iznenađuje da nam se i danas nanosi nepravda. Kada smo mislili da su vremena progona vjerskih zajednica davno iza nas, ponovno nam se pokušava oduzeti naša imovina, ali na jedan krajnje licemjeran i perfidan način. A tome pogoduje inertnost i neefikasnost zakonodavne vlasti koja ne donosi validne zakone i ne rješava pitanja povratka imovine vjerskim zajednicama”, rekao je Marinčić, prenosi Klix.ba./

Continue Reading