Connect with us

Kultura

PROMETNO POVEZIVANJE DUBROVNIKA I RAVNOGA I PITANJE VODOOPSKRBE IVANICE

Na poziv župana Dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg i županijski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović nazočili su danas, u Dubrovniku, činu potpisivanja ugovora za izradbu tehničke dokumentacije za obnovu gotovo 3,5 km županijske ceste koja vitalne prometne pravce hrvatskoga juga spaja s međudržavnim graničnim prijelazom Slano-Orahov Do-Ravno.

”Riječ je o važnom projektu i za naš južni prostor, osobito za HNŽ i Općinu Ravno, odnosno o spoju s Republikom Hrvatskom i izlasku na more preko ovoga graničnog prijelaza. Naime, Hrvatska ovim kreće u realizaciju obnove i uređenja svojih 3 km predmetne prometnice, a naše Ministarstvo prometa i veza, istodobno radeći na pripremi rekonstrukcijskih zahvata s bosanskohercegovačke strane granice, privodi kraju izradbu tehničke dokumentacije. Nakon toga će uslijediti raspisivanje međunarodnoga javnoga natječaja za odabir izvođača radova, nadam se do mjeseca svibnja tekuće godine, kako bismo s početkom jeseni imali sve preduvjete za izlazak strojeva na teren”, komentirao je predsjednik Herceg, zahvalivši županu Dobroslaviću na pozivu i prepoznavanju obostranoga značaja ovoga projekta.

Predmetna dionica u BiH, cesta od Zavale, preko Češljara, do Orahova Dola, duga je deset kilometara, vrijednost izradbe tehničke dokumentacije iznosi cca 154.000,00 KM, što financira Vlada HNŽ-a koja će sudjelovati i u troškovima izvlaštenja privatnih zemljišnih parcela koje će se naći na samoj trasi.

Sastanak u Dubrovniku bio je prigodom i za razgovor o temi vodoopskrbe i odvodnje pograničnoga naselja Ivanica, vezanoga za međudržavni ugovor između RH i BiH, potpisan još 2015. te ugovor između Grada Dubrovnika i Općine Ravno, potpisan četiri godine poslije.

”Dinamika radova na tom projektu koji predviđa rješenje složenoga pitanja dovođenja cjevovoda s pitkom vodom, kao i izgradnje sustava odvodnje kanalizacijskih voda za naselje Ivanicu, što će biti riješeno iz naselja Brgat (RH), dosad nije tekla željenim intenzitetom. Razloga je više, prije svega složenost i ekološka osjetljivost samoga projekta, s obzirom na krški prostor i nužnost zaštite obalnoga pojasa i samoga Jadranskog mora, a ni pandemija svakako nije pomogla. Danas smo istaknuli važnost aktiviranja ove priče za obje države, ali i za samo naselje koje je sve napučenije i kojemu treba osigurati sve preduvjete za normalan i uvjetan život”, poručio je predsjednik Herceg.

Ukupna vrijednost vodoopskrbnih radova za Ivanicu iznosi nešto manje od 8 milijuna KM, dok će za sustav odvodnje biti izdvojeno otprilike 4,5 milijuna KM.

Na sastanku su, uz Dobroslavića, Hercega i Jovića, bili nazočni i gradski poglavar Grada Dubrovnika Mato Franković, načelnik Općine Dubrovačko Primorje Nikola Knežić, načelnik Općine Župa Dubrovačka Silvio Nardelli, načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović, glavni ravnatelj Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnika Lukša Matušić.

Continue Reading