Connect with us

Priopćenja

Prof; dr. Ante Kvesić Svjetski stručnjaci će u Mostaru operirati četrnaestero djece

U Mostaru i će ove godine 28. i 29. svibnja dvanaesti put biti održan Međunarodni simpozij iz dječje kirurgije i urologije koji organiziraju Odjel za dječju kirurgiju i urologiju SKB Mostar i Odjel za dječju kirurgiju bolnice Dr. von Haunerschen Kinderspital – München, Njemačka.

Ravnatelj SKB Mostar i osnivač ovoga simpozija Ante Kvesić u intervjuu za Večernji list kaže kako su o simpoziju dječje kirurgije davno rekli kako je to njihov način okupljanja prijatelja i vrhunskih stručnjaka.

– To je naš modus da kroz tri ili četiri dana operativnog programa operiramo ono što se u našoj bolnici još uvijek tretira kao komplicirana operacija i ujedno da prikažemo kolegama iz okoline kako se to radi. Mi smo s hipospadijama napravili puno, radimo ih puno, dobro i skoro svakodnevno. Ove godine imamo 14 planirane djece za operaciju, i to je radni dio simpozija koji smo zadržali. To je uhodani ritam, četvrtak i petak do 13 sati, kaže Kvesić. Dodaje kako nakon toga slijedi teoretski dio simpozija.

– Tu imamo različite profile dječjih kirurga koji će obraditi razne teme, ne samo iz dječje kirurgije nego i dječje nefrologije, npr. Imamo svake godine takav program. To je i urologija koja se ‘uparila’ s nama. Već dvije godine razdvajamo taj dio jer i njih ima puno i oni će imati svoje operacije. Jednostavno, jedna vrlo zanimljiva utakmica s puno kvalitetnih ljudi. Samo dječjih kirurga će biti više od 150. Dolaze iz Njemačke, Engleske, jedna vrsna ekipa iz Beograda, Niša, Zagreba, Rijeke, Splita, Novog Sada i naravno svih naših centara iz BiH. Ponosni smo na to, a postalo je već standardno, pojašnjava Kvesić.

Ističući koja je razlika u odnosu na sami početak priče o ovome simpoziju, kaže kako najteže bilo prve godine jer su radili u nemogućim uvjetima.

– Već tada su nam dolazili najbolji dječji kirurzi svijeta i meni ih je bilo neugodno dovesti. Danas ih s ponosom dovodimo u našu bolnicu i vidi se veliki napredak. To je sada rutina, uhodani sustav. Veliki je posao napraviti ovakav simpozij. Tu 10 ljudi radi mjesec dana, a dvoje ili troje kroz cijelu godinu. Taj simpoziji i košta. Koristim ovu priliku da zahvalim svim sponzorima koji su uz nas već godinama. Ima ih puno, oko 50 tvrtki stoji iza nas na čelu s Mirkom Grbešićem kojeg moram staviti na posebno mjesto. On jeste moj prijatelj, ali on nam svake godine kaže da ono što mi ne završimo u financijskom smislu, on će pokriti, ističe Kvesić.

Napominje kako imaju izvrsno zaleđe jer ovakav simpoziji košta 50.000 maraka minimalno, ali je to projekt koji se u konačnici jako isplati./HMS/ tropolje.info

Continue Reading