Connect with us

Magazin

Premijeri ŽZH, HNŽ i HBŽ s vodstvom SKB Mostar raspravljali o mjerama za sutzbijanje pandemije koronavirusa

Danas je u središtu Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu održan sastanak Stožera civilnih zaštita ŽZH, Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Herceg-Bosanske županije (HBŽ) s čelnicima Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, kojoj gravitiraju građani iz ove tri Županije, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Predsjednik Vlade ŽZH i zapovjednik Stožera CZ ŽZH Zdenko Ćosić rekao je kako je ovo bio neformalni sastanak na kojem nije bilo nikakvih zaključaka.

“Naša intencija bila je razmijeniti iskustva i da u provedbi i u donošenju mjera osiguramo da naš zdravstveni sustav koji je ključna karika u sustavu mjera koje donosimo, odnosno da nam ljudski i materijalni resursi ne budu preopterećeni kako ne bi došlo do pucanja te ključne karike”, kazao je Ćosić.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH | Foto: HMS

Dodaje da su stožeri triju županija razgovarali o situaciji u županijama i načinu na koji djelovati u vrijeme ove pandemije.

Ćosić dodaje da se građani iz dana u dan sve više poštuju propisane mjere.

Predsjednik Vlade HNŽ, Nevenko Herceg, kazao je da su se predsjednici triju županija sa suradnicima sastali s menadžmentom SKB Mostar kako bi se donosile usuglašene mjere.

“Dosadašnje mjere koje smo donosili dale su rezultata i na sastanku smo pohvalili građane, međutim da bismo spriječili daljnje širenje koronavirusa mi ćemo morati još restriktivnije i rigoroznije mjere”, rekao je Herceg dodavši da se u mjeri u kojoj bi trebalo ne poštuju propisane mjere o izolaciji i samoizolaciji.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ | Foto: HMS

Premijer HNŽ kaže da se takve mjere moraju poštovati navodeći primjer novozaražene koronavirusom koja, prema njegovim saznanjima, do kraja nije poštovala propisane mjere o samoizolaciji.

Predsjednik vlade HBŽ-a, Ivan Jozić, kaže kako u toj županiji nema pozitivnih na koronavirus, a u izolaciji je 578 osoba.

“Ovim putem zahvalio bih se građanima moje županije zbog toga što poštuju mjere koje je donio Stožer civilne zaštite”, rekao je Jozić.

Ivan Jozić, predsjednik Vlade HBŽ | Foto: HMS

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH-a Tomislav Pejić rekao je kako su dvije osobe iz ŽZH, a koje su pozitivne na koronavirus, hospitalizirane u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, dok se ostali zaraženi nalaze u kućnoj izolaciji.

– Oni su stabilni, intenzivno se brinu za njih na infektivnom odjelu SKB Mostar. Što se tiče ostalih pozitivno dokazanih oboljelih u ZHŽ-u, u kućnim su uvjetima, stabilno su, obilaze ih obiteljski liječnici i djelatnici domova zdravlja – rekao je Pejić dodavši da nulti pacijent nije pronađen.

Tomislav Pejić, ministar zdravstva ŽZH | Foto: HMS

Pejić je kazao da se i u ŽZH, kao što je i najavljeno, krenulo s uzorkovanjem brisova koji se potom šalju u Mostar, a u petak je urađeno nekoliko brisova bliskih kontakata zaraženih pacijenata.

– Jučer su urađena 32 testa, danas dodatnih par testova prvih kontakata obitelji oboljelih i rezultate čekamo večeras. Briseva za sada imamo dovoljno – kazao je Pejić.

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić rekao je kako problemi u borbi s pandemijom koronavirusa nisu financijske prirode nego se radi o nedostupnosti medicinske opreme na tržištu.

– Problem zaštitnog materijala, maski, kapa.. ovog časa nije u novcima, nego što toga nema na tržištu. Cijeli svijet je u ogromnoj potražnji za tim. Cijeli svijet nije bio spreman. Imamo dovoljno novaca za opremu, imali smo strahovito puno donacija, ali to nije dovoljno – rekao je Kvesić dodavši da su mjere poduzete na vrijeme.

Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar | Foto: HMS

Ravnatelj SKB Mostar kaže da se bolnica kojoj je na čelu za borbu s pandemijom pripremala mjesecima, a da od danas u punom kapacitetu radi samo onkologija ite se vrše hitni operativnim zahvatima.

Cijelu zgradu, gdje je bila uprava i Odjel za kožne bolesti pretvorili smo u infektivnu, s naglaskom na koronavirus. Ujedno smo i infektologe s RMC-a (Regionalni medicinski centar dr. Safet Mujić iz Mostara op.), priključili zajedno s nama i sada je jedna jedinstvena infektivna bolnica u Mostaru”, rekao je Kvesić.

Odgovarajući na pitanje novinara HMS.-a da prokomentira zaključak video sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u kojem se navodi da ta stranka osuđuje pokušaje “dezinformiranja javnosti izmišljanjem nepostojećih kriza ili blokada”, a što se navezuje i na smjenu Kriznog stožera Federacije BiH Ćosić (koji je i dopredsjednik HDZ BiH) kaže da se priključuje i podržava takav zaključak.

-Osobno mi je degutantno uopće razgovarati o tome iako znam da će se u ovakvoj prilici pojaviti oni kvzipatrioti koji će, dok se poduzimaju mjere za zaštitu života ljudi, poduzimati svoje političke mjere i uvježbavati političke projekte o tobožnjoj zaštiti države od nekakvih nevidljivih neprijatelja. Sada je zanimljivo da i oni koji državu štite takvim odlukama ruše konstrukciju države i slabe ionako slabašan sustav, rekao je Ćosić dodavši da ne želi da ova konferencija dobije politički ton./B. G

Continue Reading