Connect with us

Kultura

PREGOVORI: Za sada je jedino sigurno da će HDZ koalirati s Goranom Dodigom


U središnjici HDZ-a u subotu su započeli su sastanci s dosadašnjim koalicijskim partnerima, a prvi je sastanak održan s izaslanstvom HSLS-a, čiji je predsjednik Darinko Kosor izjavio kako je njegova stranka spremna na suradnju s HDZ-om i Mostom.

Kosor je naglasio kako je HDZ na čelu s novim predsjednikom Andrejem Plenkovićem HSLS-u bliži svjetonazorski, a na pitanje jesu li spremni surađivati i s HSP AS-om, odgovorio je kako se pregovara bilateralno te kako je na HDZ-u da odluči o suradnji s drugim strankama.

Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić također ističe kako je njegova stranka spremna na bilateralni dogovor s HDZ-om, kakav su imali i na ranijim izborima. “HSLS uvažavamo kao naše prijatelje, ali svjetonazorski i programski nismo bliski. Oni će biti partneri HDZ-a i s njima će dogovarati”, rekao je Ćorić.

Istaknuo je kako je, u slučaju da dogovor s HDZ-om ne bude moguć, HSP AS spreman i za drugu varijantu. “Idemo sami i neopterećeni. Uvjete nemamo, želimo ponovo s njima sjesti danas, da vidimo imamo li kompoziciju koja će pobijediti na izborima i spriječiti povratak Zorana Milanovića, to je jedini uvjet. Do sada nismo razgovarali o broju mandata i listama, to ćemo ostaviti za kasnije. U prvih pet minuta ćemo vidjeti imamo li snage za dogovor, ako nema, brzo ćemo se vidjeti ponovo”, kazao je Ćorić novinarima ulazeći u središnjicu HDZ-a.

Pregovore u HDZ-ovo ime vodi predsjednik Andrej Plenković, koji je novinarima kazao kako danas želi vidjeti koje su ambicije dosadašnjih partnera HDZ-a.

“Imamo razgovore sa svim dosadašnjim partnerima Domoljubne koalicije. Želimo vidjeti kakve su njihove ambicije i na koji način, ako ima prostora, možemo nastaviti suradnju.”

Na pitanje hoće li danas biti poznata odluka o daljnoj suradnji sa strankama Domoljubne koalicije, uzvratio je kako će odluku donijeti stranačka tijela.

“Vi znate da sam ja rekao da je HDZ stranka koja će djelovati institucionalno. Postoje stranačka tijela koja će raspravljati o pripremama za izbore pa će donijeti odluku”, kazao je Plenković.

Neslužbrno smo saznali da veliki dio HDZ-ovaca dijeli mišljenje predsjednika Plenkovića o samostalnom izlasku na izbore, s tim da u 10. izbornoj jedinici idu s Goranom Dodigom, a za područje Zagreba razmišlja se o suradnji s Hridom Drage Prgometa.

U tom kontekstu HDZ će favorizirati zajednički nastup na izborima Ruže Tomašić i HSP-a Daniela Srba kao poželjne postizborne koalicijske partnere.

MP/Foto:fah tropolje.info

Continue Reading