Connect with us

Kultura

Predstavljana knjiga generala Krešimira Ćosića “Između prošlosti i budućnosti”

Pred brojnim visokim uzvanicima i dužnosnicima, u kinu ”Borak” u Širokom Brijegu večeras je predstavljena knjiga “Između prošlosti i budućnosti” umirovljenog generala Krešimira Ćosića, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Knjigu su predstavili predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić te sam autor general Krešimir Ćosić.

Organizator je ogranak Matice Hrvatske Široki Brijeg, a predstavljanje je održano u kinu ”Borak” u Širokom Brijegu.

U knjizi se radi i o važnim opisima hrvatsko-američkih razgovora o suradnji i rješavanju ratne i političke krize. Knjiga obiluje povijesnim dokumentima i slikovnim prizorima. Bavi se i problemima ratnih veterana, njihovim liječenjem od PTSP-a te primjenom umjetne inteligencije u liječenju duševnih bolesti.

Čović je istaknuo da Hrvati trebaju biti ponosni na ovakvu knjigu jer ju je pisao znanstvenik i general HV-a, naglasivši da je posvećena ljudima i da se veže za arhive, dokumente i fotografije koje svjedoče događajima te da se radi o vrijednom znanstvenom djelu. Knjiga “Između prošlosti i budućnosti” je autentični dokument, znanstveni rad kompetentne osobe.

General Ćosić ističe da su znanje i kvaliteta obrazovanja jednog društva mjera njegovih sveukupnih sposobnosti da uspješno gradi svoju nacionalnu sigurnost kroz svoj gospodarski rast i razvoj.

General Ćosić rekao je kako se nada da će knjiga poslužiti mnogima. Prvenstveno, rekao je, jer dosad nije ovako detaljno istražen uzrok izbijanja rata na ovim područjima, a zatim i zbog prisjećanja na hrabre vojnike koji su se, unatoč velikim žrtvama, vraćali na obrambene položaje. Kao stručnjak za protuoklopnu obranu rekao je da je Hrvatska vojska tu napravila čudo jer je JNA stvorila percepciju nepobjedivosti, a Hrvatska je vojskom i diplomacijom promijenila tu percepciju.

– Oluja je bila čudo za cijeli svijet – kazao je general Ćosić dodavši da su u to vrijeme strani novinari vjerovali kako su Oluju isplanirali Amerikanci, no oni su se i sami raspitivali o načinima obuke hrvatskih vojnika, zadivljeni.

Izjavu novinarima dao je i Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH.

„Vrijednost ove knjige je i u tome što je autor sudionik svih ključnih događaja o kojima piše. To su prijeratni događaji, događaji tijekom rata, i pogotovo oni događaji koji se označavaju kao prekretnica u Domovinskom ratu“, rekao je Zdenko Ćosić i istaknuo poseban doprinos generala Ćosića sanaciji postratnih trauma i razvoju modernog društva onako kako su to zamišljali borci za slobodu o kojima on i piše”, rekao je Ćosić.

Zdenko Ćosić dodaje da knjiga generala Ćosića ima i memoarsku vrijednost, a značajna su i autentična svjedočenja onih živih heroja ali i onih koji više nisu među živima upravo u tim prijelomnim trenucima.

„Dogodilo se jedno čudo koje nisu očekivali ni tadašnji najveći stratezi i poznavatelji rata u Europi i svijetu. Čak su, što možemo vidjeti u toj knjizi, u Americi 1994. godine pustili vijest da je Bihać pao uoči operacije Zima ’94. Dakle, krive i lažne informacije što se smatralo krajem rata. Drugim riječima, da je Bihać pao i da je srpska vojska ušla, a bila je nadodah Bihaću, rat bi bio završen a pobjednici bi bili agresori“, kazao je Zdenko Ćosić.

S druge strane, kako dodaje Zdenko Ćosić, drugi dio knjige generala Ćosića posvećen je pogledu na budućnost te kritičkom osvrtu na današnje stanje u hrvatskom društvu./R. I./HMS/

Continue Reading