Connect with us

Kultura

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora – podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora danas je na održanoj sjednici komentiralo aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te pripreme za  VIII. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.

Razmatrajući odluku Središnjeg izbornog povjerenstva koja se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda FBiH kao i aktivnosti na implementaciji izbornih rezultata i formiranje županijskih vlada, Predsjedništvo HNS-a odlučilo je danas na sjednci da će dužnosnici HNS-a podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH povodom odluke Središnjeg izbornog povjerenstva o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH.

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva o popunjavanju Doma naroda FBiH ne uvažava odluku Ustavnoga suda u predmetu Ljubić. Ustavni sud je stavio izvan snage dijelove izbornoga zakona a koje je SIP vratio.  Predsjedništvo HNS-a i na danas održanoj sjednici je opet potvrdilo svoj raniji stav, kako izmjene Izbornog zakona može vršiti samo Parlamentarna skupština kao zakonodavno tijelo koje će implementirati odluku Ustavnog suda BiH.

Komentirajući primjer Vlade Županije Sarajevo i formiranja iste, te pozicije jednog od konstitutivnih naroda, Hrvati su u poziciji da ne mogu pokrenuti apelaciju u Županiji Sarajevo, jer nemaju legitimnog predstavnika.

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora želi osigurati legitiman izbor predstavnika svih konstitutivnih naroda i ostalih.

Govoreći o pripremama VIII. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, Predsjedništvo je sagledalo sve tehničke i organizacijske aspekte za pripremu Sabora.

Sukladno odredbama Statuta HNS-a pozivane su sve pravne osobe – političke stranke koje su na Općim izborima 2018. godine dobile zastupnike u zakonodavnim tijelima na županijskoj, entitetskoj ili državnoj razini, a do sada nisu bile u sustavu HNS-a, da iskažu interes za članstvom i sudjelovanjem na 8. zasjedanju HNS-a te se javie do 15. siječnja u ured Hrvatskog narodnog sabora uz dostavljanje potpisane izjave. Nezavisni kandidati se također mogu prijaviti kao izaslanici uz dostavljanje potpisane izjave.

Sve potrebne informacije mogu se naći na web stranici Hrvatskog narodnog sabora:http://www.hnsbih.ba/ a dokumenti za prijavu se mogu naći na: http://www.hnsbih.ba/preuzimanje-dokumenata/

Iduća sjednica Predsjedništva, posljednja u ovom sazivu održat će se 21. siječnja (ponedjeljak) u Mostaru.

(hnsbih.ba)

Continue Reading