Connect with us

Sinovi povijesti

PREDSJEDNIŠTVO HNS BiH: Zajednički nastupiti na izborima u nacionalno mješovitim općinama

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) održalo je danas u Vitezu svoju 9. proširenu sjednicu, ma kojoj je dogovaren koncept zajedničkog nastupa stranaka članica HNS-a na loklanim izborima u listopadu, javlja bpz.ba

Dogovoren je zajednički nastup u svim sredinama gdje brojnost hrvatskog naroda na neki način može imati negativne poslijedice oko samog izbora predstavnika lokalnih vlasti i mjesta načelnika, odnosno gradonačelnika u svim onim sredinama gdje je omjer stanovništva polovičan, a i u onim sredinama gdje Hrvata skoro uopće i nema.

Treća skupina su one općine gdje su Hrvati najbrojniji kao narod te se treba dopustiti strankama da kandidraju svoje najbolje kandidate, kako bi napravili jedno zdravo suparništvo.

Na sjednici je dogovoreno da sve stranke u narednih sedam dana dostave predstavnike u pojedinim lokalnim sredinama, koji će sjesti zajedno te se dogovoriti oko uspostave vijećničkih lista, oko prijedloga za mjesta gradonačelnika, odnosno načelnika.

Definirano je i to da za tri tjedna sve općinske organizacije stranaka članica HNS-a trebaju dostaviti vrlo jasne prijedloge svojih kandidata, kako bi se definitivno za sva vremena izbrisale one podjele gdje se zbog  tzv. luksuza više kandidata, ostali bez načelničkih pozicija, kao što je Vitez, Odžak, Jajce, Novi Travnik, Busovača i puno drugih općina.

Izborna pravila za Mostar pokušati usuglasiti s bošnjačkim blokom

Dogovoreno je da izmjene i dopune Izbornog zakona vezane za grad Mostar, pripremljene ispred HNS-a idu u Parlament, s tim da se do 27. travnja, kada je i sjednica Parlamenta pokuša usuglasiti taj prijedlog, eventualno i s bošnjačkim blokom stranaka.

Cilj HNS-a je da se izbori u Mostaru svakako održe, te će se pokušati napraviti dogovor koji može proći u Parlamentarnoj skupštini BiH, a da taj prijedlog bude u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Neustavni dogradonačelnici

Prijedlog HNS-a vrlo jasno je definirao da se gradonačelnik grada Mostara bira iz Gradskog vijeća, bez zamjenika gradonačelnika jer bi time grubo prekršili Ustav Federacije BiH koji vrlo jasno definira da se gradonačelnik u Mostaru bira neizravno kao i da se funkcija zamjenika uopće ne postoji.

Također postoje razni prijedlozi kako doći do 35 vijećnika, HNS je predložio 5 izbornih cjelina kako bi se time poštovala odluka Ustavnog suda, uz dovoljno zaštite za predstavnike svakog konstitutivnog naroda, gdje je vidljivo kako je Mostar jedini multietnički grad jer jedan konstitutivni narod ne može imati manje od 3 predstavnika, a prijedlog HNS-a ima zajamčeno mjesto za one koji nisu predstavnici konstitutivnih naroda. bpz.ba

Continue Reading