Connect with us

Scena

Predsjedništvo HDZ-a BiH održalo sjednicu u Sarajevu

Danas je u Sarajevu održana 23. redovita sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH. Na današnjoj sjednici razgovaralo se o aktualnostima na svim razinama u Bosni i Hercegovini, kao i razdoblju koje slijedi u ukupnim političkim odnosima,  usmjeravanju odnosa između tri konstitutivna naroda i rješavanja svih diskriminacijskih odredbi. Temeljna točka današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH odnosila se na reforme izbornog zakonodavstva, kao i daljnje političke korake prema svim sugovornicima na teme otvorenih političkih pitanja.

Predsjedništvo HDZ-a BiH usvojilo je sljedeće zaključke:

1. Izdvajamo važnost usvojene Rezolucije na IX. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kao ključnu agendu svih daljnjih razgovora i pregovora legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda s domaćim i međunarodnim predstavnicima. Hrvatski narodni sabor BiH će ostati u stalnom redovnom, i po potrebi izvanrednom, zasjedanju ovisno o političkoj situaciji skupa sa svim legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda sa svih razina vlasti koje djeluju u HNS-u.

2. Podsjećamo na sve relevantne domaće i međunarodne predstavnike na temeljne postavke Ustava BiH definirane kroz tri konstitutivna naroda (u zajednici s ostalima) kao natkrovljujućeg načela u skladu sa svim odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Svaki pokušaj negiranja i političkog udara na ove postavke su direktno podrivanje demokratskog sustava uspostavljenog i potvrđenog Daytonskim mirovnim sporazumom.

3. Odbacujemo nametanje svih modela zasnovanih na dominaciji i diskriminaciji  koji derogiraju načela konstitutivnih prava naroda, kolektivnih i individualnih prava, kao i legitimnog političkog predstavljanja kao izraza političke volje istih.

4. Odbacujemo unitarističke pretenzije kroz rušenje ustavnog načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda, a posljedično rušenja BiH kao takve i političke pokušaje bošnjačkih stranaka u stvaranju političkog poretka koji se temelji na preglasavanju i majorizaciji.

5. Inzistiramo na ključnim načelima sadržanima u Sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH potpisanog od strane političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata, kao i svih relevantnih međunarodnih predstavnika i naših partnera. Upravo je Sporazum o održavanju izbora u Mostaru bio najuspješniji politički dogovor u posljednje vrijeme s istinskim pozitivnim učincima koji je deblokirao Grad Mostar i uspostavio funkcionalnu izvršnu i zakonodavnu vlast.

6. Pozivamo sve domaće političke aktere na susprezanje od radikalizacije domaće javnosti i stvaranja društvenih animoziteta između naroda i žitelja u Bosni i Hercegovini koje produbljuju podjele. Bez preuzimanja odgovornosti i pokazivanja istinske političke volje, Bosna i Hercegovina ostat će u uskim okvirima i zatočena u sebičnim namjerama većinskog bošnjačkog nacionalizma zasnovanog na dominaciji i diskriminaciji. U ovoj neizbornoj godini ključna otvorena pitanja moraju biti riješena unutarnjim konsenzusom i političkim dogovorom sva tri konstitutivna naroda.

7. Potvrđujemo kako je balans između kolektivnih i individualnih prava, utemeljen na postavkama međunarodnog prava uz primjenu federalizma i konsocijacijskih mehanizama upravljanja kao i puno uvažavanje ustavnog ustrojstva BiH, jedini pravi jamac funkcionalne, stabilne i euroatlantske Bosne i Hercegovine.

Continue Reading