Connect with us

Kultura

Predsjedništvo HDZ-a BiH analiziralo preliminarne rezultate Općih izbora u BiH te razgovaralo o procesu uspostave vlasti

Predsjedništvo HDZ-a BiH analiziralo preliminarne rezultate Općih izbora u BiH te razgovaralo o procesu uspostave vlasti

Predsjedništvo HDZ-a BiH na danas održanoj sjednici analiziralo je preliminarne rezultate Općih izbora u BiH, kao i stranačku poziciju nakon provedenih izbora te se razgovaralo o procesu uspostave vlasti.

Na proširenoj sjednici nazočili su i predsjednici Županijskih i Regionalnih odbora te Organizacije za Distrikt Brčko HDZ-a BiH, koji su također prezentirali stanje i ostvarene rezultate na terenu.

Predsjedništvo HDZ-a BiH je još jednom iskazalo zahvalnost glasačima koji su na proteklim izborima iskazali svoje povjerenje HDZ-u BiH i strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Rezultati Općih izbora na tragu su naših očekivanja i strategije koju smo postavili – rekao je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović nakon proširene sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru u svome obraćanju medijima.

„Naš kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH evidentno će preći 180 tisuća glasova u konačnici, što je bilo iznad našeg maksimalističkog cilja“, istaknuo je predsjednik Čović.

Naglasio je kako je sasvim jasno da je Hrvatska demokratska zajednica, zajedno s partnerima napravila takav rezultat da može tražiti partnere sukladno legitimnosti izbornih rezultata kod druga dva naroda. Dodaje kako je sada cilj ići u implementaciju izbornih rezultata u roku od 30 dana nakon službeno proglašenih rezultata.

„Analizirali smo i dopisno glasovanje koje još traje, kao i ponašanje tijela koje bi trebalo nadgledati i provoditi izbore. Još uvijek se tu vrtimo, ništa se nije promijenilo u odnosu na dvije godine da čekamo danima i nagađamo o rezultatima, utvrđujemo manjkavosti“, pojasnio je dr. Čović.

Kada je u pitanju uspostava vlasti, predsjednik Čović je rekao kako već vode razgovore sa svim hrvatskim strankama koje su ostvarile neki rezultat, a nakon čega će o prioritetima razgovarati i s bošnjačkim strankama, kao i sa strankama ispred srpskog naroda.

„Neslužbenih razgovora je već bilo. Očekujemo da ćemo imati izvršnu vlast u šest županija na razini FBiH i na razini BiH kroz predsjedatelja Vijeća ministara. Rezultat u HBŽ-u je nešto niži u odnosu na 2018. godinu. Plan je bio 6 mandata, imamo ih 5. Ali bez HDZ-a BiH se ne može napraviti vlast u ovoj županiji“, poručio je predsjednik Čović.

Govoreći o nametnutim izmjenama Izbornog zakona, dr. Čović smatra da je u tu odluku trebalo ugraditi i izmjenu izbora člana Predsjedništva BiH, što bi bila cjelina. Ističe kako će se tim pitanjem baviti u idućih mjesec dana.

„Kao i sve drugo nametnuto, mi ćemo to poštivati, ali više me brine kako ćete izabrati 11 predstavnika ostalih u županijama. Gdje su tu disbalansi i tko su ostali? Bilo bi razumnije da je kazano da u toj grupaciji mora biti predstavnik Židova, Roma itd. Kako ćete popuniti Klub Srba u FBiH? Nismo ga mogli popuniti na razini 17, kako onda na razini 23? Ako pogledamo imena iz županijskih skupština, ja ću vam odmah reći – nikako. Oni koji su maštali o ovladavanju Kluba Hrvata, ta priča je završena za sva vremena. Borba sarajevske politike danas je kako ovladati Klubom Srba i Bošnjaka. Nema više interesa za Klubom Hrvata“, podvukao je predsjednik HDZ-a BiH.

Ističe kako će partneri, koji s njima žele praviti vlast, morati usuglasiti program za četiri godine koji ugrubo ima tri elementa.

„Prvi je euroatlantski element gdje se, između ostalog, nalazi i Izborni zakon i ograničena izmjena Ustava. Drugi je pravna država što se miješa s uvjetima za naš kandidatski status, te ekonomsko-socijalni paket kojeg vežem s pitanjem Vijeća ministara. Nedopustivo je da Vijeće ministara telefonski pokušava riješiti ključna pitanja u Bosni i Hercegovini“, ustvrdio je predsjednik Čović, naglašavjući kako je sigurnost Bosne i Hercegovine na prvom mjestu.

„Sve što treba prilagodit ćemo standardima Europske unije. Tu nema dvojbi. Vjerujem da ćemo naći dovoljno partnera koji će na tom tragu željeti izgraditi izvršnu vlast“, kazao je, ponovivši kako DF nikako ne može biti partner HNS-u.

Continue Reading