Connect with us

Sinovi povijesti

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović nazočio svečanom koncertu u prigodi pete godišnjice pristupanja Hrvatske Europskoj uniji

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, večeras je u Zagrebu u Hrvatskom narodnom kazalištu upriličen svečani koncert u prigodi pete godišnjice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, čemu je nazočio predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Domaćim ove svečanosti bio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. Andrej Plenković.

Program je  bio sastavljen od djela poznatih hrvatskih i europskih skladatelja klasične glazbe: J. Gotovca, I. pl. Zajca, L. van Beethovena, G. Verdija.

Zborom i orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta ravnao je maestro Nikša Bareza.

Osim vrhunskih glazbenika i solista, sudjelovali su i poznati glumci HNK-a u Zagrebu: Goran Grgić, Alma Prica, Nikša Kušelj, Nina Violić, Jadranka Đokić i Filip Vidović koji su interpretirali odabrane tekstove A. G. Matoša, M. Držića, M. Krleže, K. Novaka, J. Božanića i P. Matvejevića.

Plenković je ocijenio povodom pete godišnjice članstva da se Hrvatska kvalitetno pozicionirala i da je uvažena članica Unije, a da su ekonomski učinci članstva očiti.

“Hrvatska u smislu gospodarskih pokazatelja od članstva u EU do danas raste, oporavlja se. Nakon recesije koja je bila koristimo dodatnu vrijednost  i europskoga proračuna i europskih fondova i zajedničkog tržišta i politika”.

Istaknuo je da treba proći još točno pet godina da se napravi “rezime o pravim efektima na hrvatsko gospodarstvo i društvo, ali mislim da smo sada uređeniji, kvalitetniji, predvidljiviji, prepoznatljiviji nego što smo bili ranije i na tom tragu ćemo nastaviti našu politiku”.

“Mislim da ta tranzicija od apstraktnih makro trendova do konkretne mikro koristi za ljude, poduzeća, poduzetnike i sve ostale mora biti prioritet. To je najvažnije i na tom tragu ćemo nastaviti našu politiku”, kazao je između ostalog predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Continue Reading